Від навчання і практики до перших кроків у науці

16 грудня 2016, 15:40

Більшість студентів факультету ветеринарної медицини, часто ще до вступу на навчання, мають мрію стати практикуючими лікарями ветеринарної медицини, надаючи перевагу роботі з дрібними тваринами. Через те основною вимогою до керівництва факультету і університету з боку студентів є збільшення практично складової у навчальному процесі. Проте практика неможлива без фундаментально підготовки. Так, не може бути хірургом людина, що не знає анатомії. Найбільш показовим може бути приклад М.І. Пирогова, який у першу чергу був анатомом, що дало йому змогу стати видатним хірургом. Багато видатних науковців сьогодення також визнають необхідність розвитку науки, передовсім фундаментальної, для розвитку і поширення практичних знань. На жаль, у останні десятиліття спостерігається тенденція до зниження інтересу до науки як способу пізнання і пошуку нових знань. Цікавими є висловлювання Нобелівського лауреата А.К. Гейма, на думку якого новий бум наукових відкриттів може бути викликаний глобальною загрозою існування людства на Землі, для попередження якої людству доведеться посилено розвивати нові технології. Вчений говорить, що тоді «люди накінець зрозуміють, що соціальні мережі можуть зробити окремих людей дуже багатими, але не зможуть врятувати планету. Для цього потрібні фундаментальні відкриття».
Одним із способів популяризації науки у студентському товаристві є залучення студентів до діяльності наукових гуртків. Частіше така діяльність зводиться до написання тез та підготовки доповідей на конференціях. Проте не кожен гурток може похвалитися тим, що його вихованці є авторами наукових робіт, а тим більше – призерами Всеукраїнських чи міжнародних конкурсів, що є доброю традицією для гуртка «Ветеринарної токсикології» кафедри фармакології та токсикології (керівник – доцент Бойко Г.В.). Це не є дивним, якщо зауважити, що першим керівником гуртка був професор Баженов Сергій Васильович, під керівництвом якого у різний час в гуртку працювали 2 майбутні завідувачі кафедри – Хмельницький Г.О. та Панько М.Ф. Ще одним із прикладів може бути шлях у науці Міластної Анастасії Григорівни – від вихованки гуртка і призера Всеукраїнського конкурсу наукових робіт до аспіранта і докторанта кафедри із поєднанням наукової роботи з практичною діяльністю у клініці ветеринарної медицини.
Цьогоріч на виконання наказу ректора НУБіП України № 1083 від 8.11.2016 р. «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, гуманітарних та технічних наук у 2016/2017 н. р.» на підставі відповідного наказу МОН України № 1266 від 20.10.2016 р. та відповідного розпорядження по факультету ветеринарної медицини від гуртка «Ветеринарна токсикологія» на конкурс було подано роботу студентки ІІ курсу Ярової Ганни Віталіївни на тему «Розробка комплексу діагностично-терапевтичних заходів при зумисних отруєннях собак».
 
Слід відмітити, що робота була виконана за результатами практичної роботи у клініці ветеринарної медицини м. Києва, тому має не тільки елементи наукової новизни, але і практичне значення. Це було відмічено і конкурсною комісією на чолі з директором НДІ здоров’я тварин, проф. Засєкіним Д.А.

За результатами конференції, на якій було заслухано авторів 10 кращих робіт, конкурсною комісією роботу Ярової Г.В. було оцінено, як одну із кращих і відібрано для участі в ІІ етапі конкурсу.

Викладачі кафедри фармакології та токсикології, які забезпечують роботу гуртка «Ветеринарна токсикологія», та студенти-гуртківці вітають Ганну Віталіївну з першим успіхом у науці і висловлюють сподівання на достойне представлення роботи в ІІ етапі конкурсу, який відбудеться навесні 2017 року.
 

Доцент Іщенко В.Д.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook