Погляд роботодавця на рівень професійної підготовки землевпорядників

14 грудня 2016 року

     Саме під таким гаслом 8 грудня пройшло чергове засідання ради роботодавців факультету землевпорядкування
     Формат зустрічі був дещо нетиповим, адже, крім членів ради, у ній взяли участь усі науково-педагогічні працівники і старости академічних груп.

     Декан факультету Тарас Євсюков зупинився на кількісних та якісних характеристиках випускників за останні три роки, сфери їх працевлаштування і навів результати анкетування магістрантів 2 року навчання, проведеного напередодні. Дуже цікаво було почути роботодавцям хто, де і як бачить себе після закінчення навчання. Приємно, що 85 відсотків опитаних планує працювати за фахом, і більша половина з них вже має роботу, навчаючись в магістратурі. Решта студентів ще вагаються або ж знайшли себе в іншій галузі. При цьому перспективи реалізувати себе як фахівця студенти вбачають у відкритті власної землевпорядної справи, або ж отримавши сертифікат на проведення землевпорядних робіт, працювати самостійно. На жаль, як свідчить опитування, серед випускників 2016 року не користується попитом державна служба. Студенти вважають, що мають отримувати заробітну плату в межах 5-10 тис. грн, а то й більше. Приємно відзначити, що рівень компетентності викладачів факультету за 10-бальною шкалою, випускники оцінили у 8 балів.

     Голова ради роботодавців, директор ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» Ігор Яцук зупинився на своєму баченні покращення конкурсентоспроможності випускника факультету землевпорядкування НУБіП України. Ігор Петрович зазначив, що в цілому він задоволеним тим рівнем знань студентів, які проходять практику, або вже працюють в очолюваній ним установі. Зокрема, відмітив відмінне володіння сучасним програмним забезпеченням (особливо ArcGis). Водночас наголосив, що у студентів «просідає» знання міжнародного досвіду з фаху. Недосконалими за змістом і наповненням є окремі програми підготовки фахівців, потребує особливої уваги у нинішніх умовах їхня практична складова, технологічна, економічна та англомовна підготовка. Звернув увагу присутніх викладачів до обрання об’єктів магістерського дослідження, адже кваліфікаційна робота випускника має бути актуальною і готовою до реалізації на виробництві, мати практичне застосування. 

     Хочемо зазначити, що в ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» на сьогодні вже працює 15 цьогорічних випускників. У продовження цього питання виступила магістр 2 року навчання Наталія Михальчук, яка поділилася позитивними враженнями роботи в цій установі. 
     Також голова ради наголосив, що працевлаштування в державних установах не передбачає високих заробітних плат. Проте працівники, набравшись досвіду, через 2-3 роки «продають» себе приватним установам за в рази більшу заробітну плату.

     Критичною була доповідь Олександра Ткаченка – начальника управління земельного кадастру Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради. Він звернув увагу присутніх на те, що в місті Києві виросла кількість конкурентів факультету землевпорядкування НУБіП України. Так з 20 співробітників управління лише 9 – випускники НУБіП, тоді як 10 років тому були майже всі. Тому викладачам треба змінювати підхід до підготовки фахівця галузі, щоб утримувати лідерство. Треба звернути увагу на знання земельного законодавства, ведення технічної документації, антикорупційне законодавство, адже державна служба – це, перш за все, управлінська структура. 

     Представник приватних землевпорядних установ директор ТОВ «Лідер Плюс» Анатолій Полтавець зазначив, що землевпорядна галузь переживає не найкращі часи і найвагоміша причина тому – економічна криза. Він наголосив, що сьогодні ніхто з приватних роботодавців не бажає витрачати свій час на перевиховання і перепідготовку випускників, а хоче якнайшвидше отримувати результат від поставлених завдань, таких як розробка технічної та проектної документації, проведення топографо-геодезичних і картографічних робіт, встановлення та відновлення меж земельної ділянки на місцевості, розробка нормативної грошової та експертної оцінки земельних ділянок, розробка робочих проектів із зняття та перенесення родючого шару ґрунту та інші види робіт, а також, що дуже важливо, вміння ділового, професійного спілкування із замовником. 

     Він також поділився своїм баченням як цього досягти. Викладачам потрібно використовувати більш цікаві методи вивчення та засвоєння навчального матеріалу; постійно моніторити та доводити до студентів останні зміни у законах і нормативно-правових актах, що стосуються сфери діяльності; проводити практичні заняття з розробки технічної та проектної документацій; ознайомлювати з передовими технічними досягненнями у галузі геодезії та картографії; вивчати сучасне програмне забезпечення; проводити семінари із залученням керівників провідних приватних та державних підприємств, громадських організацій в галузі землевпорядкування для того, щоб керівники підприємств на стадії навчання вже могли собі підібрати кращих студентів для подальшого працевлаштування, а студенти мали стимул навчатися краще, щоб одразу після закінчення вишу працевлаштуватися.

     На підприємстві «Лідер Плюс» постійно проходять практику студенти факультету землевпорядкування НУБіП, а найкращі, в подальшому, залишаються працювати. Зокрема, Анатолій Миколайович відзначив минулорічних випускників Євгена Чечка, Олександра Неводнічека, Івана Бегаля та інших.

     В обговоренні взяв участь староста 3 курсу 2 групи Михайло Потьомко, який наголосив, що нині той, хто бажає отримувати знання, – має можливість зробити це в стінах вишу, а також підвищити свій практичний рівень на провідних підприємствах. Він навів свій приклад співпраці з управлінням Держгеокадастру у м. Києві.

     Підбиваючи підсумки, рада роботодавців вирішила всебічно сприяти поліпшенню якості навчального, дослідницького процесів, росту конкурентоспроможності випускників на ринку праці, продовжити інтеграцію наукової та освітньої діяльності через узгодження тематики магістерських робіт з виробництвом (бізнесом) і виконанням спільних наукових проектів, посилити вимоги до якості підготовки випускних магістерських робіт, сприяти працевлаштуванню випускників.

     Також до складу ради роботодавців факультету землевпорядкування включено в.о. начальника головного управління Держгеокадастру у м. Києві Яроцьку Емілію Малхазівну та директора ТОВ «Деметра плюс» Бушка Олександра Миколайовича. 

     До речі, Емілія Яроцька виявила бажання бути присутньою на захисті магістерських робіт, щоб одразу запросити кращих випускників на роботу.

Наталія Мединська,
заступник декана
факультету землевпорядкування 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook