ЗВІТ про роботу наукового студентського гуртка «Охорона праці в АПК» кафедри охорони праці та інженерії середовища за 2015-2016 навчальний рік

12 грудня 2016 року

Наукова спрямованість гуртка

Роботу гуртка спрямовано на оцінення потенційних небезпек і професійних ризиків та дослідження впливу на працівників сільськогосподарського виробництва шкідливих та небезпечних виробничих чинників на основних виробничих процесах АПК.

Тематика наукової роботи студентів стосується переважно розроблення працеохоронних заходів на механізованих процесах у сільському господарстві.

Робота наукового студентського гуртка передбачає участь студентів у наукових конференціях і конкурсах, а також у олімпіадах з працеохоронних дисциплін. Результати досліджень студентів у галузі охорони праці опубліковані у наукових виданнях НУБіП України.

Робота гуртка здійснювалася згідно із затвердженим планом-графіком- кафедрі.

 

 Заходи, що були реалізовані під час роботи гуртка

У 2015 н. р. до складу наукового студентського гуртка було залучено магістрів спеціальності «Механізація сільського господарства» та бакалаврів напряму «Транспортні технології» механіко-технологічного факультету. Тематика наукових робіт відповідала здебільшого тематиці магістерських робіт виробничого спрямування. Зокрема, до них належать:

-                   розроблення комплексних заходів для зменшення ризику травматизму та поліпшення умов праці на тваринницьких комплексах;

-                   розроблення системи зниження виробничих ризиків і самоконтролю з охорони праці на польових механізованих роботах;

-                   розроблення заходів для зниження професійних ризиків механізаторів;

-                   розроблення комплексних заходів для запобігання травматизму та професійної захворюваності на ремонтних роботах;

-                   розроблення заходів для зниження професійних ризиків під час вирощування механізованого вирощування і збирання сільськогосподарських культур;

-                   розроблення ризик-орієнтованого підходу для запобігання травматизму механізаторів;

-                   дослідження умов праці водіїв вантажного автотранспорту АПК та ін.

Виконання зазначених наукових робіт передбачало дослідження параметрів виробничого довкілля на робочих місцях за допомогою приладів, що є на кафедрі охорони праці та інженерії середовища.

Для аналітичного дослідження логіко-імітаційних моделей процесу перебігу травмонебезпечної ситуації та оцінення ризику травмування механізаторів студентами було застосовано комп’ютерну програму SAPHIRE.

За 2015-2016 роки студентами гуртка було зроблено 9 доповідей на студентській науковій конференції НУБіП України та відіслано 5 тез доповідей для участі у роботі Х Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів і молодих науковців «Перші наукові кроки – 2016».

Наукову роботу «Розрахунок професійних ризиків у сільськогосподарському виробництві» представив на Всеукраїнський конкурс наукових студентських робіт Прокопець Артем Геннадійович.

Члени гуртка взяли участь у першому етапі всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Основи охорони праці». Підготовлено наукові статті до друку.

 

Результати роботи гуртка:

-                     кількість тез матеріалів доповідей членів гуртка – 14;

-                     виступів студентів-учасників гуртка на семінарах, конференціях тощо – 21.

За результатами досліджень студентами спільно з керівником підготовлено до публікації дві наукових статті.

Для участі у ІІ-му турі всеукраїнської олімпіади  було підготовлено 2 студенти.

За результатам проведення ІІ-го туру олімпіади з дисципліни «Основи охорони праці» студент Стрельченко Олександр отримав диплом третього ступеня (м. Харків, Національний університет цивільного захисту, 83 учасники з 39 ВНЗ всіх регіонів України)

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook