ЕФЕКТИВНА ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДРИ КОНЯРСТВА І БДЖІЛЬНИЦТВА

10 грудня 2016, 7:31

Ефективність кафедри конярства і бджільництва ґрунтується на трьох основних спрямуваннях діяльності.

Перше, це доцільність і корисність будь-якого виду діяльності, що здійснюють НПП кафедри. Насамперед, це відображається у високо професіональній підготовці молодих фахівців, дорадчій, профорієнтаційній діяльності, в чому колектив опирається на власний досвід у виробництві, науковій та дослідній роботі.

      Враховуючи, що на кафедрі існує потужна наукова школа, її співробітників постійно запрошують на усесторонні заходи, організовані різними структурами для вирішення проблемних питань у галузі бджільництва. Так, у листопаді 2016 року НПП кафедри були запрошені на Форум «Бджільництво України – час змін», який проводила Громадська Організація «Рокитнянська районна спілка Пасічників України» (одна із потужних бджільницьких спілок). 

   М. Г. Повозніков, В. П. Поліщук, О. М. Лосєв, І. І. Головецький, Л. О. Адамчук та Ю. Ф. Овдієнко виступили із доповідями, що розкривають наукові проблеми галузі бджільництва. В обговореннях активну участь прийняли представники сфери виробництва різних регіонів України, члени та голови спілок інших районів Київщини, заступник голови спілки пасічників України, представники районної Рокитнянської ради та запрошені гості з провідних спеціалізованих журналів галузі.

 

   До науковців кафедри вони звернулися із проблемними питаннями, що стосуються технології виробництва продукції бджільництва, її якості, застосування не сертифікованих лікувальних препаратів для бджіл, які впливають на збереження бджіл, репродуктивну здатність маток, якість продукції, проблеми термінології, особливо у визначенні порід (рас) бджіл та інші. 

    В. П. Поліщук, І. І. Головецький та інші представники кафедри відповіли на поставлені питання, прийняли до уваги практичні проблеми виробничників та зобов’язалися провести відповідний аналіз та розробити пропозиції для їх рішення, розпочати науково-дослідну роботу за цими напрямками. 

   Окрім, участі у подібних заходах, співробітники кафедри здійснюють дорадчу діяльність для різних підприємств, що займаються виробництвом, оцінкою якості та збутом продукції бджільництва, маток та бджолопакетів – ТОВ «Асканія-Пак» (Л. Адамчук), ТАС «Таскомбанк», ТОВ «Київоблбджолопром», ПП «Геліантус», ТОВ «Бджолоагросервіс» (В. Броварський).

     Набутий досвід працівники кафедри постійно передають студентству, адже молодь є рушієм прогресу у будь-якій галузі. Саме це визначає наступне спрямування діяльності кафедри – ефективна навчальна робота. Для цього співробітниками кафедри регулярно організовуються різноманітні тематичні лекції, семінари, майстер-класи, інтерактивні та відкриті лабораторні зайняття. Так, 01.12.2016 року для студентів першого курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів було організовано інтерактивний семінар із участю всіх НПП кафедри. Захід мав на меті ознайомити студентів-першачків із сучасним станом галузі бджільництва, лінійкою продуктів, а також із науковими здобутками та ще не вирішеними проблемами (формування нових ідей у студентів, самовираження, протест, ідеї).

    На семінарі також були обговорені питання діяльності наукового гуртка «Бджільництво». Мав виступ-діалог О. Люльчак (студент 4 курсу, гуртківець), який поділився досвідом міжнародного наукового стажування у Словацькому аграрному університеті в Нітрі. Керівник гуртка Л. Адамчук запросила всіх бажаючих долучитися до наукової роботи на кафедрі.

    У рамках семінару студенти прийняли участь у майстер-класі «Виробництво 3D свічок з натурального воску», які потім отримали як пам’ятку про захід.

   Окрім цього, в межах семінару проведено дегустацію найпоширеніших в Україні сортів меду та конкурс з визначення їх ботанічного походження. Студенти активно приймали участь у конкурсі, отримали солодкі і цілющі призи – за перше місце 1 кг липового меду, за 2–3 місця різні сорти меду (300 г).

   Із завершенням семінару здійснено перевірку залишкових знань у вигляді вікторини. За правильні відповіді студенти отримали в дарунок підручники з бджільництва.

 

    Як результат заходу – багато позитивних емоцій, як у викладачів, так і у студентів, нові знання та досвід. Також, 10 студентів виявили бажання глибше вивчати бджільництво через обрання випускової кафедри та наукової роботи у гуртку «Бджільництво». 

     Наступне спрямування ефективної діяльності кафедри – міжнародна наукова кооперація. Ще з 2007 року кафедра тісно співпрацює з Словацьким університетом в Нітрі. Результатом такої співпраці є щорічна участь у різноманітних європейських грандах (у 2016 році – Scientific project within the European Union freamework «AgroBioRov Agrobiodiversity for rural development», Scientific project within the European Union freamework «Creation the general basis and research the current processes of acquisition and application of natural biologically active compounds and its mixtures with antibacterial effect»). Співробітників кафедри залучають експертами до багатьох міжнародних програм розвитку наукових знань. Одною із провідних, є AgroBioNet – міжнародна мережа установ та науковців для реалізації Міжнародної наукової програми «Агробіорізноманіття для покращання харчування, здоров’я та якості життя».

    Окрім цього, в 2016 році вдалося організувати наукове стажування для студентів «Agrobiodiversity of Bee Plants» на базі Інституту охорони біорізноманіття та біобезпеки Словацького аграрного університету в Нітрі, Словаччина.

 

  Співробітники кафедри активно співпрацюють над налагодженням зв’язків з іншими університетами світу – Пенсільванського університету (США) (О. Лосєв), Технічний університет Грузії, Інститут зоології Азербайджан, Інститут тваринництва та кормовиробництва Казахстану (М. Повозніков), Кишинівський аграрний університет (І. Головецький), Сербський університет Новий Сад (Л. Адамчук).

     Для ознайомлення молоді з міжнародною діяльністю кафедри та можливостями, які для них відкриваються 07.12.2016 року кафедрою було проведено Науково-практичний семінар «Міжнародна діяльність у галузі бджільництва». До обговорення були винесені питання «Роль і місце кафедри у підготовці фахівців галузі» (М. Повозніков); «Бджільництво України у програмі XXI Міжнародного Конгресу Апіславія» (В. Поліщук); «Сучасний стан ринку меду в світі. Перспективи галузі бджільництва в Україні» (А. Бажан, Віце-президент Спілки пасічників України); «Результати міжнародної співпраці біохімічних досліджень перги» (В. Броварський).

    З метою популяризації кафедри, факультету, університету співробітники постійно приймають делегації іноземних гостей, проводять екскурсії до музеїв бджільництва, лікарських рослин.

 

Старший викладач кафедри

конярства і бджільництва,

к. с.-г. н. Леонора Адамчук

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook