Показові лабораторні заняття на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології

5 грудня 2016, 10:58

Протягом минулого тижня на факультеті захисту рослин, біотехнології та екології було проведено ряд відкритих лабораторних та практичних занять.

На кафедрі фітопатології ім. академіка В.Ф. Пересипкіна 2 грудня для студентів 3 курсу напряму «Захист і карантин рослин» було проведено показове лабораторне заняття з дисципліни «Загальна фітопатологія».

 

Асистент кафедри Антоніна Вуєк обрала темою заняття «Гриби-аскоміцети. Порядок Піреноміцети». Метою даної лабораторної роботи було ознайомлення студентів з морфологічними структурами мікроскопічних грибів даного порядку та симптомами хвороб рослин, які вони спричиняють.  На занятті були присутні співробітники кафедри, аспіранти, а також завітали представники деканату.  

У ході заняття студенти вивчали особливості ураження пшениці, винограду, дуба борошнисторосяними грибами. За допомогою мікроскопів студенти досліджували структури -  плодові тіла клейстотеції, сумки, сумкоспори. Велику зацікавленість у студентів викликав збудник хвороби  -  ріжок злаків, гриб Claviceps purpurea, який, крім склероцій, утворює пурпурові строми з плодовими тілами іншого типу – перитеціями. Таки чином було досягнуто головної  мети – навчити студента правильно діагностувати хворобу, опираючись не лише на візуальні симптоми, але і мікроскопічні ознаки збудників.


 

На кафедрі молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки 24.11.2016 р у студентів студентів напряму підготовки «Біотехнологія» відбулося показове лабораторне заняття із дисципліни «Загальна мікробіологія та вірусологія» на тему «Визначення чисельності мікроорганізмів в ґрунті методом посіву на щільні поживні середовища». Заняття проводив кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки Колодяжний Олександр Юрійович.


У ході роботи студенти оволоділи методикою приготування ґрунтової суспензії, десяткових розведень та технікою поверхневого і глибинного висіву грунтової суспензії на щільне поживне середовище.

 

 

Доцентом кафедри екології агросфери та екологічного контролю Строкаль Вітою Петрівною для студентів напряму підготовки «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» ОС «Бакалавр» в рамках дисципліни «Основи наукових досліджень» було проведено практичне заняття на тему «Формування моделі наукових досліджень за напрямками бакалаврських робіт». Студенти були ознайомлені з побудовою моделей наукових досліджень різного типу, застосовували на практиці методи наукового пошуку інформації, «мозкового штурму», емпіричні методи та методи досліджень в екології (картографічні, наземні, геонформаційні та ін.).

 Під час проведення практичного заняття викладачем було застосовано методи навчання, а саме вивчення алгоритму наукових досліджень в ігровій формі та робота у малих групах. По завершенню практичної роботи результати було представлено у вигляді стендових доповідей, де кожен учасник презентував свою модель наукових досліджень з бакалаврської роботи.

 

В цілому всі заняття було проведено на достатньому методичному рівні з використанням лабораторних приладів та презентативних матеріалів.

Деканат

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook