Відбулося відкрите семінарське заняття з дисципліни «Історія української державності» доцента Лановюк Л.П.

2 грудня 2016, 17:41

 29 листопада 2016 р. відбулося відкрите семінарське заняття з дисципліни «Історія української державності» зі студентами 1-го курсу 2-ої групи факультету аграрного менеджменту на тему «Україна на шляху до незалежності: суспільно-політичні трансформації (1945-1991 рр.)». Викладач – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії і політології Лановюк Л.П. 

У ході семінарського заняття було розглянуто питання розвитку української держави у др. пол. ХХ ст. Звернуто увагу на труднощі та особливості відбудови народного господарства. Показано нову хвилю масових репресій. Розкрито реформи М. Хрущова, їх суперечливий і непослідовний характер, загальна спрямованість і значення. Обговорено проблему розгортання опозиційного руху: дисидентів та «шестидесятників», їхню роль у національно-культурному житті. Виступи студентів супроводжувалися презентаціями та короткими відеофрагментами, що характеризували епоху та підсилювали сприйняття інформації.
Студенти прийняли активну участь в обговоренні проблемних питань по темі заняття, зробили відповідні висновки:
1) Друга світова війна мала для України не лише трагічні наслідки. Повоєнна Україна значно змінилася: розширилися її кордони, зросла політична й економічна вага в СРСР, докорінно змінився склад населення і, що найважливіше, вперше за багато століть усі українці опинилися в межах однієї держави. Народи СРСР нарешті отримали незначні блага від політичної та економічної потужності радянської країни. Однак зростання значення України в СРСР ніяк не змінило того факту, що інтереси України залишалися цілком підпорядкованими інтересам радянської імперії загалом.
2) Варто підкреслити, що цілі, які переслідували реформи М.С. Хрущова, мали позитивну спрямованість для радянської системи. Проте, «відлига» торкнулася тільки окремих сторін життя суспільства. Зміни, які відбувалися, сприяли певному прогресивному розвиткові України. Але непослідовність, суперечливість цих змін зрештою призвели до того, що задуми ініціаторів стали перетворюватись у свою протилежність.
3) Згортання демократичних перетворень, наступ тоталітаризму на усі сфери суспільного життя сприяли виникненню нової форми боротьби за політичні, національні та культурні права, яку з 1960-х років визначають як рух опору існуючій комуністичній системі. В історію цей опозиційний рух увійшов під назвою «дисидентський». 
 
Сергій Білан
завідувач кафедри історії і політології
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook