INVIA EST IN MEDICINA VIA SINE LINGUA LATINA

21 листопада 2016 року

 Непрохідним є шлях в медицині без латини

     17 листопада 2016 року на факультеті ветеринарної медицини відбулося відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Латинська мова» на тему «Receptum» старшого викладача кафедри української та класичних мов Олени Юріївни Балалаєвої.

      

      Студенти-першокурсники опановували правила оформлення латинської частини рецепта. Зокрема, майбутні ветеринари дізналися, що згідно з чинним нормативним документом, що визначає загальні вимоги до виписування рецептів на лікарські засоби – Наказом МОЗ № 360 від 19.07.2005 р. «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення», «рецепт виписується латинською мовою, розбірливо, чітко, чорнилом або кульковою ручкою, виправлення забороняються».

     У навчанні латини на факультеті ветеринарної медицини домінує практичне завдання – допомогти студентам набути практичних умінь і навичок використання фахової латиномовної термінології у навчальній, науковій та професійній діяльності, навчити студентів термінологічної латини, що функціонує у ветеринарії. Стратегія наближення процесу навчання до майбутньої професійної діяльності може втілюватися через моделювання ситуацій професійної діяльності в навчальних умовах. Прийом моделювання квазіпрофесійної діяльності передбачає виявлення типових професійних завдань та їх трансформацію в завдання навчально-виробничі.

     На відкритому занятті студенти мали можливість відчути себе справжнім лікарем і виписати рецепт на стандартному бланку Ф-1 для лікарських засобів і виробів медичного призначення. Студентам була запропонована ігрова ситуація – у кожній парі було обрано «лікаря» та «пацієнта». «Лікар» мав виписати «пацієнтові» рецепт, а «пацієнт» – намагався розібрати і перекласти рецепт та подати його до «фармацевта» – викладача. Прискіпливий «фармацевт» приймав лише рецепти, оформлені lege artis – за всіма правилами мистецтва.  

   Враховуючи молодий вік і гарний стан здоров’я «пацієнтів» та керуючись правилом Noli nocere – не нашкодь, більшість «лікарів» обмежилися виписуванням вітамінних препаратів і лікарських зборів для поліпшення апетиту, хоча деякі «ескулапи» пробували виписувати й складні лікарські препарати.

     Заняття відвідали викладачі кафедри української та класичних мов і представники факультету ветеринарної медицини, які також долучилися до виконання завдань.

Олена Балалаєва

Старший викладач кафедри української та класичних мов 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook