На факультеті захисту рослин, екології та біотехнологій успішно пройшла акредитацію спеціальність з підготовки магістрів 8.09010502 «Карантин рослин»

10 листопада 2016 року
кафедра ынтегрованого захисту та карантину рослин

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 192-А від 04.11.2016 року в університеті впродовж 7-9 листопада на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології працювала експертна комісія з метою проведення перевірки відповідності державним акредитаційним вимогам стану кадрового, навчально-методичного, матеріального та організаційного забезпечення підготовки фахівців зі спеціальності 8.09010502 «Карантин рослин»

До складу комісії були залучені відомі в Україні професори, доктор наук Туренко Володимира Петровича, завідувач кафедрою фітопатології Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва та Власенко Володимир Анатолійович, завідувач кафедрою захисту рослин Сумського національного аграрного університету

 

Члени експертної комісії провели зустріч із проректором  з навчальної і виховної роботи Сергієм Квашею та деканом факультету захисту рослин, екології та біотехнологій Миколою Долею.

У ході зустрічі Сергій Кваша зупинився на важливих для України питаннях фітотосанітарної безпеки, зокрема, імпорту до України продукції рослинного походження, а також експорту української сировини з оцінкою та аналізом особливостей розмноження і поширення країною карантинних шкідливих організмів.

 

Відмічено, що в умовах розширення виробничих, соціально-економічних, науково-технічних можливостей України нагальним є підготовка фахівців із сучасної фітосанітарії як для Київщини, так і України зокрема. Фахівці з карантину рослин здатні вирішувати завдання, спрямовані на запобігання занесення, а також поширення відсутніх на території України регульованих шкідливих організмів та забезпечувати контроль за ними (локалізацію), сприяючи охороні природних ресурсів, захисту життя та здоров'я рослин та мінімізуючи ризики впливу на людей.

Комісією відмічено також, що підготовку магістрів зі спеціальності «Карантин рослин» в Україні здійснюють два вузи: Національний університет біоресурсів і природокористування України та Харківський національний аграрний університет імені В.В. Докучаєва.

 


На основі проведеної експертизи Національного університету біоресурсів і природокористування України у відповідності до вимог акредитації освітньої діяльності підготовки магістрів спеціальності 8.09010502 «Карантин рослин» денної форми навчання експертна комісія відзначає:

Національний університет біоресурсів і природокористування України – вищий навчальний заклад ІV рівня акредитації має усі юридичні підстави для здійснення даної освітньої діяльності;

освітньо-кваліфікаційна характеристика, освітньо-професійна програма, засоби діагностики та критерії оцінювання знань студентів за спеціальністю, навчальний план, відповідають чинним вимогам до акредитації;

Національний університет біоресурсів і природокористування України за перевіреними критеріями (у т.ч. навчально-методичного, кадрового, наукового та матеріально-технічного забезпечення) спроможний здійснювати підготовку магістрів спеціальності 8.09010502 «Карантин рослин» у кількості 50 осіб денної форми навчання.

Експертна комісія вважає, що в Національному університеті біоресурсів і природокористування України витримані вимоги щодо акредитації з сучасної підготовки магістрів спеціальності 8.09010502 «Карантин рослин».

Разом з тим, вважаємо за необхідне висловити свої побажання та зауваження, які не впливають на рішення про акредитування, але сприятимуть покращенню якості підготовки магістрів:

-     створити умови щодо подальшої підготовки докторів філософії та докторів наук на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології;

-  більш широко впроваджувати у навчальний процес підготовки магістрів сучасні профільні програми та засоби дистанційного навчання студентів (програма Moodle);

-        постійно поповнювати фонди бібліотеки сучасними підручниками і навчальними посібниками зі спеціальних дисциплін, виданих українською та англійською мовами;

-     формувати тематику дипломних робіт магістрів з врахуванням запитів управління карантину рослин.

Микола Доля

Оксана Сикало

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook