Круглий стіл на «ІнтерАГРО 2016»: «Дорадництво: як перетворити знання на гроші»

16 листопада 2016 року

     У рамках найбільшої виставки сільськогосподарської техніки та обладнання «ІнтерАгро 2016» кафедра аграрного консалтингу та сервісу організувала і провела круглий стіл «Дорадництво: як перетворити знання на гроші». Його учасники – освітяни, спеціалісти дорадники, експерти-дорадники, очільники громадських організацій – обговорювали роль дорадництва у забезпеченні конкурентоспроможного розвитку агровиробництва і сільських територій наданням науково-обґрунтованих послуг.

    Президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Р.Я. Корінець закликав підтримати дорадництво в Україні, його значення на місцях у залученні сільгоспвиробників та населення до інноваційних проектів і програм щодо розвитку сільських територій на шляху до Євроінтеграції.

     Ключові доповіді зробили заступник директора ННІ післядипломної освіти В.О. Пабат, який говорив про інноваційні виклики дорадництва, його роль у підвищенні конкурентоспроможності агровиробництва, успішному просуванню української продукції на міжнародні ринки, завідувач кафедри інформаційних технологій М.Й. Швиденко, який наголосив на важливості розвитку електронної системи дорадництва, організації вебінарів для фахівців різних галузей сільськогосподарського виробництва в областях та районах – на місцях за участю передових вчених університету. Цікавою була і інформація провідного наукового співробітника Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАНУ О.Є. Стрижака про систему ТОДОС – ІТ технологія забезпечення процесів трансферу знань.

     Від фермерів України своїми досягненнями поділилась власниця органічного розсадника родини Лановенків, президент Академії органічного садівництва «Ekogarden» В.М. Лановенко, яка зробила яскраву презентацію « Органічне садівництво. Досвід виробника органічних саджанців». От де треба вчитись іншим, як у скрутних економічних умовах, можна налагодити своє виробництво і бути успішним фермером – садівником. Свої доповіді, які викликали жвавий інтерес, представили і вчені НУБіП професор М.П. Талавиря, В.К. Збарський, А.А. Гетя.

     Всі доповіді супроводжувались обговоренням, участь у якому взяли не тільки спеціалісти, науковці, а й студенти.

     Цікавою для учасників була презентація голови родинної ферми «Поліські кози» І.А. Трухачової, яка разом із своїм сином – засновником підприємства Любомиром внесла пожвавлення в обговорення корисності козячого молока та виробів із нього і можливості, при бажанні, досягти успіху у розвитку своєї справи. Була представлена і Асоціація бджолярів. Її голова Сергій Шмуля підтримав розвиток електронного дорадництва в Україні і передав пакет інформації для поповнення вебсторінки бджолярів на ньому.

     А на закінчення круглого столу виявили бажання виступити з повідомленнями із своїх напрямків діяльності присутні учасники іноземних компаній із США, Німеччини, Польщі, які працюють на ринку України. Всі вони наголошували на важливості ролі дорадників у впровадженні інновацій в агровиробництво. Так, Дмитро Барабан з компанії «START UP» проінформував про особливості роботи з населенням та агровиробниками в плані надання консультаційних послуг щодо позик та інших пропозицій з грошима для відкриття своєї справи.

     За результатами роботи круглого столу його учасники запропонували об’єднати зусилля вітчизняної аграрної науки та практики і громадських організацій АПК, а також передовий зарубіжний досвід в дорадництві та продовжити наповнення електронної системи дорадництва е-Дорада створенням нових спільнот практиків (об’єднань фахівців за видами діяльності) та ширше рекламувати її як засіб поширення інновацій в «будь-який час та в будь якому місці». А також систематизувати пошук інновацій в системі е-Дорада відповідно дорадчим програмам: розвиток агробізнесу, екологія навколишнього середовища, розвиток сільських територій, розвиток сімей, молоді, дітей, розвиток правового громадянського суспільства, безперервна освіта тощо.

     А також рекомендувати органам державного управління, Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі розповсюджувати найкращій досвід роботи в дорадництві на сайті Мінагрополітики та у пресі, стимулювати діяльність дорадників та експертів-дорадників державними відзнаками та нагородами, сприяти започаткуванню нового науково-практичного журналу «Дорадництво України», поширювати підготовку студентів та магістрів за програмами дорадчої освіти в вишах аграрного спрямування та підвищувати кваліфікацію дорадників і експертів-дорадників за програмами державної підтримки. Крім того, слід встановити достойну заробітну плату дорадникам та експертам-дорадникам за надання консультаційних послуг та державні розцінки на соціально-спрямовані дорадчі послуги відповідно до сучасних економічних умов.

Тетяна Кальна-Дубінюк,
завідувач кафедри аграрного
консалтингу та сервісу 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook