Коли є чим дивувати: гості конференції, присвяченої 15-річчю юридичного факультету, відвідали одразу чотири університетські музеї

16 листопада 2016 року

     Нещодавно, у рамках проведення V міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні тенденції розвитку національного законодавства», присвяченої 15-річчю юридичного факультету, кафедра цивільного та господарського права спільно з колегами з інших структурних підрозділів провела низку культурно-освітніх заходів. 

     Так, доцент кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули Михайло Бережняк провів для гостей конференції екскурсію музеєм грунтів. Іноземні гості ознайомилися з унікальним природно-економічним потенціалом, яким володіє Україна, побачили зразки ґрунту, виставлені в музеї (який водночас є й навчальною аудиторією) і природні ландшафти, які супроводжують різні ландшафтні і кліматичні зони України. 

     

     Михайло Бережняк торкнувся також питання, на необхідності вирішення якого неодноразово наголошував: українські землі потребують охорони, в т.ч. і в першу чергу правовими заходами, оскільки за останнє століття ґрунти України втратили 40% своєї родючості і цей процес є невпинним. Учасники екскурсії поставили йому багато цікавих запитань і погодились з необхідністю поглиблення співпраці між науковцями природничих і суспільних наук, в тому числі і на міжнародному рівні.

     Продовжуючи науково-освітню програму конференції іноземні та українські учасники завітали на ще одну екскурсію – Музеєм лісових звірів та птахів ім. професора О.О. Салганського, організовану для них кафедрою біології лісу та мисливствознавства. З багатствами тваринного світу України їх знайомив доцент Володимир Тищенко. Як іноземні, так і українські гості були вражені багатою колекцією музею, що містить переважно зразки фауни, яку можна зустріти на теренах нашої країни. Фахівець робив особливий акцент на особливостях правової охорони тваринного світу, правовому регулюванні ведення мисливського господарства. Насамкінець очільник італійської делегації професор Гаетано Скока залишив запис у книзі почесних гостей.

     

     

     Ще одна екскурсія, підготовна для гостей, була музеєм анатомії тварин кафедри анатомії тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка. Провести її люб’язно погодився завідувач кафедри анатомії тварин Олег Мельник. Тут у живій і доступній формі можна було ознайомитись з історією кафедри і в цілому ветеринарної медицини України, важливим місцем, яке посідає українська ветеринарна наука в світі (до прикладу професор Мельник навів навчальну програму, яка була обрана на світовому рівні з понад 600 програм різних ветеринарних шкіл світу).

     Знайомими для італійських учасників стали вислови на латинській мові – мові лікарів, і, до речі, юристів! Величезне враження на відвідувачів справила колекція музею, яка є більше академічною, аніж університетською, і головна її цінність в тому, що вона постійно поповнюється зусиллям працівників кафедри.

     Завершенням другого дня конференції стало відвідування четвертого музею – бджільництва. Його організувала кафедра конярства і бджільництва, а супроводжували і частували гостей завідувач кафедри Микола Повозніков, асистент кафедри Леонора Адамчук та завідувач лабораторії лікарських рослин Біленко Володимир. Відвідувачі ознайомились з технологією утримання бджіл і виробництва меду на теренах України - з найдавніших часів до сьогодення, побули в будиночку апітерапії і дізнались про лікарські рослини, які ростуть в Україні. А після екскурсії господарі частували їх смачним напоєм з лікарських трав, медовухою та рідкісними сортами меду. 

   

     З такими гарними спогадами про Національний університет біоресурсів і природокористування - його значний науковий потенціал і гостинність співробітників гості відбули додому. 

Олексій Піддубний,
завідувач кафедри цивільного та господарського права
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook