Відкрите лабораторне заняття для магістрів спеціальності «Екологічна біотехнологія та біонергетика»

6 листопада 2016 року

 На кафедрі екобіотехнології та біорізноманіття факультету захисту рослин, біотехнологій та екології на базі навчальної лабораторії біотехнології рослин відбулося відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Інструментальні методи аналізу» для магістрів спеціальності «Екологічна біотехнологія та біонергетика».

 
Його темою доцент Артур Ліханов обрав мікроскопічні методи дослідження, виявлення та локалізація ДНК у рослинних клітинах холодним гідролізом за методом Фьольгена.
 
Заняття було спрямоване на розширення практичних навичок магістрів при роботі зі світловим мікроскопом та опанування методу забарвлення ДНК за допомогою реактиву Шиффа для цитогенетичних досліджень. Магістри-біотехнологи розглянули будову основних модулів сучасного світлого мікроскопа лабораторного класу та ознайомились з технікою налаштування світлового мікроскопа за Кьолером. За допомогою мультимедійної техніки, відповідного програмного забезпечення і облаштування мікроскопа фотосистемою вони змогли спостерігати на екрані за усіма маніпуляціями викладача. Послідовність же етапів налаштування мікроскопу була закріплена у практичній частині заняття.
 
 
Зокрема Артур Ліханов продемонстрував сучасну техніку обслуговування мікроскопів, очищення оптичної системи від забруднення, попередив про основні помилки, які допускаються при експлуатації мікроскопів та пояснив їх можливі наслідки. 
 
 
Друга частина лабораторної роботи була присвячена ознайомленню з гістохімічною технікою забарвлення ДНК еукаріот та отриманням, описом тимчасових цитологічних препаратів. Студенти самостійно виконали всі етапи пробопідготовки, гідролізу і забарвлення молекул ДНК реактивом Шиффа. Процес виконання лабораторної роботи супроводжували коментарі викладача і предметні питання - для активізації пам'яті студентів і налагодження зв’язку між новими навичками, логічним поясненням та асоціаціями, що формують міждисциплінарні зв’язки, які необхідні для біотехнологічних досліджень. 
 
Магістри приготували постійні препарати і провели мікроскопічні дослідження клітин з виявленням основних фаз мітозу рослин. Опанований метод є референтним і дозволяє виявляти плоїдність клітин, аномалії в будові хроматину, хромосомні аберації та інші порушення, які відбуваються в процесі мітозу, під дією біотичних та абіотичних чинників. 
 
У кінці заняття було представлене новітнє програмне забезпечення для аналітичної роботи з мікрофотографіями біологічних зразків.
 
Микола Патика,
завідувач кафедри 
екобіотехнології та біорізноманіття
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook