Київська метеостанція на власні очі

28 жовтня 2016 року

 

Загальновідомо, що візуалізована інформація  сприймається краще та запам’ятовується надовше. Тому в процесі вивчення дисциплін «Агрометеорологія» та «Метеорологія» викладачами кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології  агробіологічного факультету практикується відвідування  об’єднаної гідрометеорологічної станції (ОГМС) м. Києва з метою унаочнення теоретичних знань.
Так в один з останніх погожих днів цієї осені відбулась  подібна екскурсія, де студенти на власні очі познайомились з цілодобовою роботою метеорологів та аерологів, побачили не тільки класичні прилади та їх фактичне розміщення на метеомайданчику, але і пересвідчилися в модернізації станції електронними аналогами. Наразі метеостанція укомплектована електронним психрометром, вимірювачем атмосферного тиску БАР, анеморумбометром МАРК - 60 та опадоміром ВОА -1, (щоправда останній внаслідок конструкційних особливостей функціонує лише в теплий період року). З нових ротацій варто відмітити – електронні поверхневі та глибинні термометри. Адже згідно міжнародному договору – Мінаматській конвенції – з 2020 забороняється виробництво, експорт та імпорт приладів, що містятьртуть саме тому на метеостанціях проводиться їх планова заміна.
Екскурсія безпосередньо метеомайданчиком була інформативною та змістовною, проте кульмінаційною подією наших відвідин щоразу стає запуск радіозонду, призначення якого – вимірювання метеорологічних елементів: температури, вологи, тиску, напрямку і швидкості вітру на різних висотах у вільній атмосфері. Політ цієї «кульки»  відбувається  зазвичай до висоти 20-24 км (а це вже стратосфера!). Коштує один запуск близько 1,5 тисячі гривень, а місце приземлення «відпрацьованого матеріалу» непередбачуване! Для прикладу: у 2010 році радіозонд впав на територію «Межигір’я», що призвело до тимчасової перерви в запусках….. У міру підйому радіозонду (приблизна швидкість польоту - 300м/с) дані вимірювань постійно передаються на станцію запуску та згодом використовуються для оцінки метеорологічної ситуації і  створення синоптичних карт.
Наша екскурсія завершилась щирою подякою метеорологам за їхню щоденну цілодобову працю та дружнім фото на згадку. Незмінним нашим екскурсоводом протягом багатьох років є начальник Гідрометеорологічної станції  -  Гапиченко Надія Василівна. За що ми їй надзвичайно вдячні!
 
Доцент кафедри кормовиробництва,
меліорації і метеорології
Анна Ярош

 

 

 

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook