Академіки АН вищої школи України Яблонський Валентин Андрійович та Яблонська Оксана Валентинівна представили НУБІП України на Міжнародній українсько-польській конференції «Класичний університет у контексті викликів епохи»

26 жовтня 2016 року

Цієї осені на базі Київського національного університету ім. Т.Шевченка проходила міжнародна українсько-польська конференція «Класичний університет у контексті викликів епохи».
Це спільний захід Міністерства освіти і науки України, Спілки ректорів ВНЗ України, Національної ради науки та вищої освіти Польщі, Національної академії педагогічних наук України, Академії вищої школи України та ініціатора і організатора  його проведення -  КНУ імені Тараса Шевченка.
Участь у конференції взяли понад 120 учасників з 12 провідних університетів України та 5  найбільших університетів Польщі.


НУБІП України представляли академіки АН вищої школи Яблонський Валентин Андрійович та Яблонська Оксана Валентинівна.
У вітальному слові на першому пленарному засіданні Президент Спілки ректорів ВНЗ України, ректор КНУ імені Тараса Шевченка академік Леонід Губерський подякував усім, хто долучився до організації такого представницького форуму, за надану можливість зустрітися з колегами-ректорами України й Польщі, обговорити  надзвичайно важливі питання розвитку вищої освіти та співпраці ректорських об’єднань наших країн, окреслити перспективи спільної діяльності на майбутнє. «Університет – це елітарний вищий навчальний заклад, в якому навчання студентів і наукові дослідження перебувають у нерозривній єдності при забезпеченні університетської автономії, що включає повну академічну свободу. Наша нинішня дискусія має розкрити те, в яких напрямках ми будемо знаходити нові форми співпраці з метою отримання значущих результатів», – наголосив  Леонід Губерський.

Виступ заступника міністра освіти і науки України Максима Стріхи був присвячений фінансуванню університетської науки в Україні, його стану, проблемам та перспективам.
Президент Національної ради науки та вищої освіти Польщі, голова Головної ради науки та вищої освіти, президент Фундації польських ректорів Єжи Возницький виступив з докладним рефератом «Сучасні моделі діяльності і майбутнє класичних університетів у контексті управління в системі вищої освіти». На думку польського професора, університети створюють ті цінності, що є важливими у нашому суспільному житті, встигаючи за часом і, разом з тим, дозволяючи собі, зберігати класичний консерватизм історичної традиції.
Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень розкрив у своїй доповіді трансформаційний потенціал класичної моделі університету.
Президент Академії наук вищої школи України Олександр Наконечний висвітлив у своїй доповіді історію Академії наук вищої школи та її вагомий внесок в розвиток вищої освіти.
На конференції виступили також ректор Варшавської Політехніки, Президент Конференції ректорів академічних шкіл Польщі Ян Шмідт,  Ректор Університету суспільно-гуманітарних наук у Варшаві SWPS Роман Чесляк, ректор Університету Кардинала Стефана Вишинського Станіслав Дзєконський.
Академік АН вищої школи України Валентин Яблонський виступив із доповіддю «Вища освіта України – to be, or not to be ?» (співдоповідач – академік АНВШУ Оксана Яблонська), де пригадав усім присутнім історію української освіти, концепції класичних університетів – німецьку (гумбольдтівську) – налаштовану на пізнання всієї повноти знань та осягнення істини шляхом раціонального мислення, поєднання навчання і наукових досліджень, і американську концепцію вищої освіти – головною метою якої є виховання інтелектуальних піонерів для служіння суспільному поступу; навів особливості болонської моделі освіти в Україні та наголосив, що українській вищій освіті треба врешті не шукати напомацки світло в кінці тунелю, а йти впевнено своєю дорогою, вносячи вагомий вклад у будівництво Соборної Української Держави.


Учасники конференції з великим зацікавленням заслухали виступи провідних вчених. Матеріали конференції будуть викладені на сайті Київського національного університету ім. Т.Шевченка.
 


Академік АН вищої школи України, доктор ветеринарних наук,

професор О.В. Яблонська
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook