Успіху досягають лише справжні майстри своєї справи (частина роздумів після проведеного виїзного заняття зі студентами на виробництві)

10 жовтня 2016 року

    Виїзні заняття давно прижилися в нашому університеті, які тісно поєднують дослідження в аудиторіях з реальним станом справ на виробництві. І коли підійшов час таких занять, скористалися пропозицією одного із керівників сучасного підприємства, стратегічного партнера університету, який до того ж і запропонував для студентів свій комфортабельний транспорт. Що із цього вийшло? Пропонуємо послухати Вам.

     3 жовтня п.р. згідно навчального плану підготовки фахівців освітнього рівня «Бакалавр» напряму «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» відбулося виїзне заняття на одне із самих сучасних підприємств із виробництва овочів - ПАТ «Комбінат «Тепличний». Площа закритого ґрунту складає 45 га, яку обслуговують близько 800 працівників. На підприємстві використовується високотехнологічне обладнання для вирощування овочів, впроваджені енергоощадні технології, на високому рівні знаходиться культура виробництва. Підприємство уже в котрий раз підтверджує своє визнання, отримуючи сертифікат GlobalGAP. А це міжнародне визнання не лише якості продукції, але й всього процесу виробництва!
     Слухачами цього заняття були студенти 2-го курсу скороченого терміну навчання. Всі вони – випускники коледжів, отже свою майбутню професію обрали майже безпомилково. Окрім цього вони мали можливість порівняти підприємство за рівнем автоматизації, і загалом рівнем організації виробництва із іншими підприємствами, оскільки є випускниками і агротехнічного, і політехнічного, і індустріального, і комунального господарства… А усіх єднає – АВТОМАТИЗАЦІЯ!
     Кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка досить ретельно слідкує за новаціями і потребами виробництва і вчасно кориґує навчальні плани, тісно співпрацюючи при цьому із Радою роботодавців інституту.
     Одним із кластерів, в якому об’єднані освіта, наука і виробництво, є продукування овочевої продукції у закритому ґрунті. Ця тріада успішно розвивається завдяки підтримці і потужному впливу на неї Володимира Ілліча ЧЕРНИШЕНКА, Героя України, Почесного президента Асоціації «Теплиці України», голову правління ПАТ «Комбінат Тепличний».
Розпочалося заняття із аналізу господарсько-економічної діяльності господарства, яке провівЄвгеній Чернишенко, заступник голови правління ПАТ «Комбінат Тепличний». І він, як знатний майстер свої справи, розпочав цікавий виступ. Йому надзвичайно просто знаходити місток між виробництвом і наукою, адже в минулому сам випускник факультету автоматизації сільськогосподарського виробництва, а нині член Ради роботодавців інституту, а в останні роки голова Державної екзаменаційної комісії, знає усі (майже усі) проблеми науки, освіти і виробництва. І мало цього, докладає зусиль для їх реалізації.

Будь-яка автоматизація буде успішною, якщо проектант чітко володіє тонкощами технологічного об’єкта керування. Першою базою (аудиторією) було обрано теплицю висотою 7 метрів, що змонтована за останнім «криком» високотехнологічного обладнання. Саме цим азам присвятили своє практичне заняття Ю.Г. Шурига (до речі теж випускник університету) і К.М. Гончар, які детально розповіли про вирощування розсади, переміщення її у виробничі цехи і створення необхідних умов для отримання високих врожаїв. 

А ці врожаї і справді вражаючі – 65 кг помідорів із одного квадратного метра?! Ось де автоматизація відіграє величезну роль, адже вона оптимізує приготування і подачу живильних розчинів, підтримання мікроклімату, подачу вуглекислого газу, загалом забезпечуючи життєдіяльність цього біотехнічного об’єкта – Містера помідора.

Під час дискусії сформулювали і домашнє завдання – розробити автоматизовану систему обліку робочого часу технолога. Хоча подібна система діє на виробництві, але потребує ретельного удосконалення.

    Була акцентована увага студентів і на тому, що при вирощуванні томатів використовується лише біологічний захист, тобто працює ланцюжок «заєць – вовк». І за розвитком цих популяцій ведуть ретельний контроль фахівці із захисту рослин.
    Енергетика в роботі такого підприємства відіграє ключову (майже вирішальну роль), оскільки при вартості газу на сьогоднішній день в 11 тисяч гривень за 1000 кубічних метрів, споживання на 45 га справді вражаюче. Студенти стали свідками того, як за добу в одному лише котлі згорає 1 000 000 гривень!!!

    Про інші енергетичні установки цеху приготування розчинів, котельної, цеху водопідготовки, їх системи автоматики детально розповів випускник факультету електрифікації і автоматизації сільського господарства, головний енергетик підприємства П.З.Левчук. Ознайомилися студенти із роботом, який проводить обробіток технологічних приміщень перед посадкою нового матеріалу.

    Для порівняння, продовжили свої заняття, у так званій «антрацитівській» теплиці (назва за місцем її виробництва), висотою лише 2,2 метра. І хоча студенти вперше на такому виробництві, зразу відчули суттєву різницю і пропонувати варіанти, для її модернізації.
    Апогеєм занять стало відвідання сортувального цеху площею 4 000 квадратних метрів. Це найбільший цех у Східній Європі. І тут уже автоматика на будь-які смаки. Це і автоматична мийка тари, і ідентифікація плода за кольором, і автоматичне оцифровування готової продукції, його упаковка і штабування на піддони…

 

    Все це виконують автомати, а для цього потрібно провести дослідження об’єкта, змоделювати його, розробити алгоритми і створити програмне забезпечення. Ось цими словами завершив заняття автор цих строк, тим самим запропонувавши студентам дорожню карту їхньої подальшої підготовки.

    Закінчились заняття запрошенням студентів до їдальні підприємства, де їх пригостили смачним обідом, повірте мені, теж майстри своєї справи…


Володимир Решетюк, 
к.т.н., доцент кафедри автоматики та робототехнічних 
систем ім. акад. І.І. Мартиненка 

 


P.S. …А чи не здається Вам, друзі, що випускники нашого університету і насправді зміцнюють економічну міць Держави. Завдяки їхньому прикладу і знанням, серед сьогоднішніх студентів будуть теж такі!

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook