Студентка факультету харчових технологій та управління якістю проукції АПК Галина Бойко про стажування у Франції на підприємстві G.A.E.C. du Buron de Fages

26 вересня 2016 року

     Наш університет уже давно співпрацює з FEFU – федерацією обмінів Франція – Україна. Щороку проводяться співбесіди, під час яких відбирають студентів для проходження стажування. Основною вимогою є знання мови та мотивація проходження стажування. Для усіх бажаючих організовуються безкоштовні курси французької, які проводяться безпосередньо носіями мови.
     Для мене це було вже друге стажування за цією програмою. Першого разу я познайомилася з життям французьких фермерів. А рівень ІІ дав мені можливість побачити і попрацювати на виробництві ковбасних виробів, вершкового масла та сиру.

     

     Стажування проходило в регіоні Овернь, відомому так званими 5 сирами АОР Auvergne: Bleu d'Auvergne, Cantal, Fourme d'Ambert, Salers, Saint-Nectairе, департаменті Канталь, селі Пло на сімейному підприємстві, заснованому подружжям Thérèse et Roger Sevestre. Підприємство має близько 200 га землі, 180 дійних корів, свині, вівці. 
     На сьогодні його власниками є двоє синів – Крістіан і Даніель. Але їхня мати й досі працює на виробництві м’ясної продукції, у магазині, на ринках, займається розведенням коней та осликів.
     Робочий день був ненормованим, за день працювали 7-10 годин, залежно від обсягів роботи. У понеділок ми прибирали, проводили дезінфекцію виробничих приміщень, вівторок – готували фарш для ковбас, сала, м’яса для продажу на ринках, середу – виробляли ковбаси, сосиски, паштети, четвер – працювали над приготуванням готових страв: pounti, chou farci, aligot, tartes à la tomme, tourtes au Salers, п’ятницю – розбиранням курей, качок. Упродовж останніх двох днів тижня працювали у магазині. Крім цього, щодня з 10.00 до 13.00 я працювала у молочному відділі на виробництві сиру.

    Слід відзначити, що уся продукція підприємства G.A.E.C. du Buron de Fages повністю натуральна. Для приготування фаршу для ковбас використовувалося тільки м’ясо, відділене від сала, сіль, спеції, вино, коньяк. За один день ми робили близько 140 кг ковбас.

     Це стажування було дуже важливим для мене. Я мала змогу попрацювати за моєю майбутньою спеціальністю. Після завершення стажування я вже знаю особливості виробництв, переваги й недоліки кожного з них. Цей досвід для мене є безцінним. Вдячна університету та організації FEFU за можливість його здобути.

Галина Бойко,
студентка 3 курсу факультету харчових технологій
та управління якістю продукції АПК
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook