З днем винахідника і раціоналізатора!

17 вересня 2016 року

     Щорічно, відповідно до Указу Президента № 443/94 від 16 серпня 1994 року, у третю суботу вересня (у 2016 році – це 17 вересня) в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора.

     Цей день об’єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов’язково наділені рідкісним даром творчості, відчуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипу. Винахідник є особистістю, яка здатна мислити і творити не за стандартними підходами, вибудовуючи нові сходинки, на які підіймається людство.

     Україна має безсумнівні інноваційні досягнення світового рівня. Ми входимо до вісімки країн світу, які спроможні забезпечити повний цикл проектування та виробництва авіакосмічної техніки, до п’ятірки країн світу з повним циклом виробництва танків та до десятки найбільших суднобудівних країн світу. Ми є одними із беззаперечних світових лідерів у виробництві сільськогосподарської продукції – зернові, соняшник, олія, мед, молоко.

     Проте за глобальним індексом інновацій у 2015 році Україна посіла 64 місце серед 141 економік світу, що свідчить про стратегічну необхідність створення умов для розвитку людського капіталу та економіки країни, що визначаються: сприятливим економічним режимом; станом інноваційної та технологічної інфраструктури; розвитком освіти; відсутністю бар’єрів та умовами забезпечення конкурентного середовища; розвиненістю інформаційно-комунікативних (цифрових) технологій.

     Законодавство України, яке створює умови для формування та розвитку національної інноваційної системи України, базується на багатьох законах (Господарський кодекс, Митний кодекс, «Про інноваційну діяльність», «Про державне регулювання у сфері трансферу технологій», «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про наукові парки», «Про ратифікацію Угоди між Україною і ЄС про участь України у програмі «Горизонт 2020» тощо). 

    Оптимізму науковій громаді додає нещодавнє прийняття Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», підготовлені МОНом спільно з науковцями законопроекти «Про підтримку та розвиток інноваційної діяльності», «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання інновацій)», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо стимулювання інновацій)» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інновацій». Добрі перспективи розвитку інноваційного процесу пов’язуються з початком діяльності Національного фонду досліджень, Фонду розвитку інновацій, фінансування Національних наукових центрів, Державних ключових лабораторій.

     Активізація процесів міжнародного співробітництва вимагає спрямованих та злагоджених дій від представників державних органів, бізнесу, митниць, судової гілки влади. Важливим питанням залишається гармонізація українського законодавства у сфері інтелектуальної власності, упровадження європейських норм і забезпечення прозорості та ефективності державної системи правової охорони інтелектуальної власності, популяризація та розвиток інновацій.

     За перше півріччя 2016 року Державною службою інтелектуальної власності України та Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) здійснено значну кількість заходів у рамках зазначених напрямів діяльності. 5 лютого 2016 року Укрпатент розпочав виконання функцій Міжнародного пошукового органу (МПО) й Органу міжнародної попередньої експертизи (ОМПЕ), а також Органу, визначеного для проведення додаткового пошуку. Таким чином, заклад експертизи увійшов до когорти провідних патентних відомств світу, ставши одним з 20 закладів, яким було надано статус МПО/ОМПЕ. На початку червня Укрпатент здійснив перший міжнародний пошук, результати якого були направлені заявнику та до Міжнародного бюро Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). 

     Підтримуючи високий статус університету дослідницького типу, наш виш приділяє значну увагу створенню та охороні об’єктів права інтелектуальної власності (ОПІВ), а також підтриманню чинності охоронних документів з метою їх подальшої комерціалізації. Не випадково, протягом останніх п’яти років ми посідаємо одні з перших позицій у рейтингу освітніх установ України за винахідницькою активністю.

Перелік закладів галузі «Освіта»

з найвищою винахідницькою активністю

(кількість заявок на винаходи і корисні моделі)

у І півріччі 2012–2016 років (дані Укрпатенту, 2016)

     Станом на вересень 2016 року винахідниками університету вже отримано 210 охоронних документа на ОПІВ, з яких: 23 патенти на винаходи; 150 патентів на корисні моделі; 4 свідоцтва про державну реєстрацію сортів рослин; 33 свідоцтва про реєстрацію авторського права на твір. Серед ОПІВ є: 102 нових технологічних процеси, 52 нових види устаткування, 15 складових, живильних середовищ, консервів харчового напряму; 3 штами мікроорганізмів.
     Необхідно, також відмітити активну участь винахідників університету в щорічному конкурсі «Винахід року», яку вони підтримують, як гарну традицію з 2011 року.

     У цьому році почесне звання «Заслужений винахідник України» присвоєно завідувачу відділу УЛЯБП АПК, професору кафедри ентомології Валентину Дрозді.
     Серед відомих винахідників університету не можемо не згадати в цей день Юрія і Владислава Сухенків, Михайла Муштрука, Олексія Котречка, Володимира Копілевича, Валентини Галімової, Олександра Банного, Вадима Большакова, Валентина Дрозду, Вячеслава Ловейкіна, Володимира Скибіцького, Ларису Баль-Прилипко, Вікторію Грищенко, Зіновія Сірко, Миколу Мороза, Володимира Булгакова, Юрія Хомутініна та багатьох інших.

     Активну участь у винахідницькій роботі приймають аспіранти, які у співавторстві з науковими керівниками у поточному році вже отримали 18 патентів. 
     Позитивні приклади є в питаннях комерціалізації отриманої наукової продукції. Зокрема, з початку року університетом укладено 5 ліцензійних договорів на 15 сортів рослин, а саме: ожини звичайної – Насолода та Садове Чудо; малини – Осіння, Космічна, Сяйво; смородини чорної – Університетська, Аспірантська, ріпаків озимих – Аліот, Синтетік, Клеопатра, Снігова Королева, Смарагт; ріпаків ярих – Сіріус, Сріблястий 1, Поляріс. 

     Від імені ректора університету, науково-дослідної частини хочемо відзначити в цей день всю науково-педагогічну громадськість університету. Завдяки Вашій наполегливості і завзятості, працелюбності створюються основи та практичні механізми вирішення актуальних проблем науки і техніки, розвитку суспільства. В основі великих звершень є завжди найкращі ідеї. Ваша творча енергія сприяє поліпшенню життя українських громадян і підняттю міжнародного авторитету України як держави з потужним інтелектуальним потенціалом. Зичимо Вам творчої вдачі, міцного здоров’я, добра, миру та достатку у кожній родині.

Ігор Ібатуллін,
перший проректор,

Володимир Отченашко,
начальник НДЧ 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook