Немає студентів-контрактників – не буде і контрактів для байдужих до долі вступної кампанії викладачів

10 серпня 2016 року

     10 серпня 2016 року під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка відбулося чергове засідання приймальної комісії. Її відповідальний секретар Віктор Шевчук проінформував про результати вступної кампанії на бакалаврат (денна форма навчання), а також про рекомендації до зарахування вступників на програми підготовки ОС «бакалавр» денної форми навчання за умов договору та заочної форми, на програму підготовки ОС «магістр» денної форми за державним замовленням та про надходження заяв у магістратуру заочної форми.

     Картина така. Станом на сьогодні вчитися за контрактом виявила бажання 551 особа. Для порівняння: минулого року їх було 416. Щодо денної форми магістратури, то на 1248 місць державного замовлення подано 2662 заяв, тоді як минулого року – відповідно 1024 і 2048. Вчора завершилися вступні випробування. А сьогодні вже оприлюднено списки рекомендованих до зарахування.

     Сьогодні завершується прийом заяв на заочний бакалаврат. На базі повної загальної освіти на місця державного замовлення надійшло 257 заяв.

     У заочну магістратуру на сьогодні на 367 місць державного замовлення вже подано 824 заяви, за умов договору – 228. А враховуючи, що прийом заяв триватиме до 15 серпня, їх число ще зросте. На думку Віктора Шевчука, кількість контрактників буде на рівні минулого року.

     Вступна кампанія 2016 ще триває, а ректор вже ставить завдання успішно провести наступну. Зокрема, Станіслав Ніколаєнко загострив питання профорієнтаційної роботи. Якщо коротко, то суть така: немає студентів-контрактників – не буде і контрактів для байдужих до долі вступної кампанії викладачів. Університет повинен перейти (і перейде!) до нової системи профорієнтації. По-перше, її хід на факультетах та ННІ має повністю контролювати одна відповідальна особа. По-друге, проводити на своїй базі і власним коштом предметні олімпіади. По-третє, постійно моніторити хід та результати Всеукраїнських олімпіад і конкурсів і підтримувати особисті контакти з їхніми переможцями та призерами. По-четверте, проаналізувавши географію цьогорічних вступників, максимум уваги приділяти тим областям, звідки до університету прийшло найбільше їх число, і проводити у тамтешніх школах і коледжах профорієнтаційну роботу. По-п’яте, максимум уваги приділити роботі підготовчого відділення. Якщо врахувати, що цьогоріч всі його випускники стали студентами НУБіП, то цей напрямок дуже перспективний: число слухачів відділення слід збільшувати.

     Ректор також звернув увагу на особливість нинішньої вступної кампанії – велику зацікавленість батьків. Вони приїздять в університети особисто, аби побачити, як і в яких умовах їх діти навчатимуть і житимуть. Тож ремонти в гуртожитках і навчальних корпусах слід продовжувати, а контакти з батьками – підтримувати.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша коротко проаналізував картину вступу до університету випускників відокремлених підрозділів НУБіП. Якщо з Бережан цього річ нашими студентами стали 70% випускників тамтешнього коледжу, з Бобровиці – 60%, то з Ірпеня, Заліщиків і Ніжина їх було зовсім небагато. Це свідчить про значні недопрацювання в останніх.

     Та стати студентом – не все! Слід посилити виховну роботу в тій же магістратурі. Бо, чотири роки навчання у виші, на жаль, не відбились належним чином на культурі поведінки студентства. І це терміново слід виправляти, зазначив перший проректор Ігор Ібатуллін.

Валентин Обрамбальський
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook