Економічний факультет: запроваджуємо найсучасніші технології в навчальному процесі та науково-дослідній роботі

4 червня 2016 року

     Економічний факультет протягом останніх чотирьох років активно співпрацює з Wolfram Research (США), яка вважається локомотивом технічних інновацій у своєму прагненні зробити науку, техніку і їх інструменти більш доступними в сьогоднішньому і завтрашньому світі. Її революційні технологічні досягнення останніх 25 років зробили можливою обчислювальну систему Mathematica, яка запровадила нові стандарти для інтегрованих обчислювальних платформ, а також першу в світі комп’ютерну систему знань Wolfram Alpha.

     За час співпраці проведено кілька семінарів, де науково-педагогічні працівники факультету ознайомилися з можливостями використання Mathematica в наукових дослідженнях. Доцентом Рябченко О.О. в цій системі розроблена модель «Щільність торговельних зв’язків між країнами ЄС», яка зареєстрована як авторське право на твір. Використовуючи обчислювальну систему Mathematica, науково-педагогічні працівники опублікували декілька наукових статей та презентували доповіді на міжнародних наукових конференціях в Україні та за кордоном.

     Продовженням такої співпраці між університетом та Wolfram Research став візит 1 червня 2016 року співробітника департаменту технічних комунікацій і стратегічних досліджень компанії Віталія Каурова, який отримав докторський ступінь в галузі теоретичної фізики в Університеті Нью-Йорка (США), працював співробітником агентства Національного наукового фонду (National Science Foundation), професором в коледжі Стейтон-Айленд (Нью-Йорк, США). 

 

     Лекція Віталія Каурова була присвячена можливості застосування технологій Wolfram в навчальному процесі та науково-дослідницькій роботі університету. Він також зазначив, що на сьогодні у світі найбільші досягнення в науці досягаються на перетині різних наук. Лекція зацікавила викладачів економічного факультету, ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження, післядипломної освіти, а також факультету інформаційних технологій. Будь-який робочий процес передбачає обчислення результатів, що і покликана робити Mathematica: від побудови торговельного веб-сайту хедж-фонду або видання інтерактивних технічних підручників – до розробки вбудованих алгоритмів розпізнавання зображень або викладання вищої математики. Mathematica є визнаним у всьому світі неперевершеним програмним додатком для обчислень. Проте вона пропонує значно більше – єдину платформу для розробки програмних додатків, яка цілком і повністю об'єднує обчислення у всеосяжні потоки операцій, невимушено допомагаючи користувачу долати шлях від початкової ідеї до впровадження рішення, байдуже про який масштаб йде мова, приватне питання або корпоративні стратегії.

      Лектор також зазначив, що Mathematica містить повний набір функцій для статистики, паралельних обчислень, обробки зображень, машинного навчання, систем керування, оптимізації тощо. Всі ці функції органічно взаємодіють одна з одною. Немає жодної потреби купувати індивідуальні комплекти інструментів, які, можливо, не надто добре працюють разом.

    На даний час мільйони людей у всьому світі використовують Mathematica в школах, коледжах, університетах, державних лабораторіях, науково-дослідних інститутах і корпораціях. 100% університетів із перших двохсот рядків світового рейтингу використовують Mathematica.

     Віталій Кауров також зупинився на різних програмах підтримки навчальних закладів, які використовують Mathematica. А потім разом із сертифікованим інструктором Wolfram Research в Україні Андрієм Зеленицею відповів на численні питання присутніх.


Анатолій Діброва,
декан економічного факультету 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook