Студентський науковий гурток «Мехатроніка» визнано кращим в НУБіП!

24 травня 2016 року

 18 травня в рамках проекту «Дні науки» відбувся конкурс студентських наукових гуртків НУБiП України та його відокремлених підрозділів. Факультет конструювання та дизайну представляв гурток «Мехатроніка». Староста гуртка, студент четвертого курсу, Кулінський Валерій доповів інформацію щодо здобутків гуртка у поточному році та окреслив перспективи його розвитку. За результатами обговорення комісією прийнято одноголосне рішення про присудження першого призового місця гуртку «Мехатроніка».

Історія гуртка починається восени 2015 р., коли студенти познайомилися з молодшим науковим співробітником кафедри конструювання машин і обладнання Шевчуком Олександром, який представляв на виставці розробки кафедри. Студенти виявили бажання працювати над подібними проектами.

Зараз гуртківці займаються актуальними проблемами розробки мехатронних систем для агропромислового виробництва: вивчають елементи мехатронних систем, їх взаємодію, програмують мікроконтролери Msp430, Cortex M2F та мікрокомп’ютери PaspberryPi. Студенти мають змогу самостійно проектувати деталі та роздруковувати їх на 3D принтері і на їх основі складати механічну частину мехатронних систем. Так, наприклад, з нових розробок – це система керування «Drivebywire» та запропонований новий алгоритм взаємодії мікроконтролера з оптичним енкодером, який підвищує точність вимірів в чотири рази в порівнянні з традиційним.

Невід’ємною частиною роботи гуртка є наукова складова. Студенти вивчають динаміку машин, оскільки дослідження динамічних процесів є обов’язковим при синтезі систем їх керування. За 2015-2016 н.р. гуртківцями опубліковано 7 наукових стаття та 15 тез, подано дві заявки на патент.

Гурток «Мехатроніка» надає унікальну можливість студенту розвинути свій творчий потенціал у технічній сфері. Тут гуртківці працюють над власними проектами та отримують необхідні засоби та знання для цього, а саме практичні навики роботи з електронікою, механікою з використанням сучасних інструментів. Значна увага приділяється розробці програмного забезпечення.

Гурток постійно розвивається, гуртківці ставлять перед собою амбітні завдання та поступово їх вирішують. Тут проходить процес навчання за принципом «learn by doing» («вчитися працюючи»). У гуртка немає фіксованого розкладу занять та термінів виконання проектів, тому що наукова діяльність – це інтелектуальна, творча діяльність, яка не терпить обмежень і примусів. Головне завдання гуртківців – бажання творити.

Гурток «Мехатроніка» відкритий для студентів всіх факультетів та всіх спеціальностей. Він знаходиться в 11 корпусі на кафедрі конструювання машин і обладнання (аудиторія 350).

 

Консультант гуртка МЕХАТРОНІКА, м.н.с. Шевчук О.Г.

Заступник декана факультету КД з наукової роботи, доц. Ромасевич Ю.О.

 


Нагородження старости гуртка Валерія Кулінського
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook