Своя сорочка ближче до тіла, особливо, коли вона - вишиванка!

19 травня 2016 року

  

     Це не лише національний костюм, але й модний тренд. Історія вишивки на території сучасної Україні бере початок ще до нашої ери. Про неї згадував Геродот та чимало мандрівників. Люди протягом століть створювали та удосконалювали різні техніки вишивки. Кожен орнамент на сорочці був не просто так, а мав особливе місце, значення та магію, оскільки українці вірили, що той чи інший візерунок несе певну захисну силу від біди та нечистої сили. За вишиванкою можна було визначити статус та походження власника.
Кожен третій четвер травня вся Україна відзначає День вишиванки, свято, яке за 10 років пройшло шлях від флешмобу чернівецьких студентів до культурної події міжнародного рівня. Дуже приємно, коли гарні ініціативи стають справжньою традицією, яка набула всеукраїнського масштабу! Цього року третій четвер припавна 19 травня.
Цьогоріч український День вишиванки підтримують у більш ніж 50 країнах світу, тим часом як на Батьківщині це свято досі не затвердили офіційно. Нещодавно організатори свята, як і минулого року, звернулись до Президента України з пропозицією затвердити третій четвер травня офіційним щорічним Всесвітнім днем вишиванки, тобто зробити його святом державного значення.
«Минулого року Президент почув наш заклик і одягнув сорочку, але не підписав указ. Та наш оргкомітет засновників свята не покладає рук і цьогоріч знову звертається та робить усе, аби Президент почув нас», – прокоментував один з активістів.
Дата обрана з кількох причин. По-перше, важливо, аби Всесвітній день вишиванки завжди проходив у будень, аби провести акцію не заради параду чи показухи, а щоб продемонструвати, що вишиванка – органічна складова життя та культури українців.
По-друге, на цей день не припадають передвеликодній піст і сам Великдень, тому можна влаштовувати народні гуляння і не суперечити релігійним принципам багатьох громадян.
По-третє, цього дня не відзначають інших державних свят, тому саме на вишитій сорочці як на одній з вагомих складових української культури, історії та мистецтва можна сконцентрувати просвітницьку й виховну роботу. І врешті-решт, це теплий день, коли можна вийти на вулицю лише у вишиванці без верхнього одягу.
Акція розпочалась зі студентської ініціативи на факультеті історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році. Коли започатковували святкування Дня вишиванки, то ніхто собі за мету не ставив, щоб воно розрослося до світових масштабів. Тому було приємною несподіванкою, коли у 2014 році свято вийшло за межі нашої країни і стало вже Всесвітнім днем вишиванки. Минулого року  38 країн світу підтримали свято. А цього року,  більше 50 країн долучилися до відзначення Дня вишиванки. Цьогоріч 19 травня вишиванки одягнули у Грузії, Чехії, Німеччині, США, Канаді, Литві, Латвії, Польщі, Казахстані, Росії, Франції, Румунії, Словаччині, Фінляндії, Норвегії. Долучились до акції навіть такі далекі від України держави, як Таїланд, Мексика, Шотландія, Єгипет, Південна Африка, Португалія, Ізраїль, Аргентина, Бразилія.
Дійсно, хотілося б більшої активності й участі у подібних святах та акціях як з боку студентів, викладачів, так і просто громадян нашої країни…
Але щиро дякуємо небайдужій частині студентського та викладацького колективів Ніжинського агротехнічного коледжу за участь у Дні вишиванки і сподіваємося, що наступного року нас буде значно більше!
 
Тетяна Шеїн, заступник директора з навчально-виховної роботи

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook