Сергій Усенко: мрію про розвиток України як європейської держави, в якій буде місце для науки

20 травня 2016 року

     Сьогоднішня наша розмова з молодим успішним науковцем доцентом кафедри електроприводу і електротехнологій ім. проф. С.П. Бондаренка Сергієм Усенком.

– Чому з усіх можливих варіантів Ви обрали саме шлях науковця?

     – Ще будучи студентом третього курсу, я брав участь у виконанні науково-дослідних тематик на кафедрі електроприводу та електротехнологій. Це було щось нове для мене і, відповідно, цікаве. Мабуть, тому й обрав цей шлях.

– Яка Ваша наукова тематика і чим зумовлений такий вибір?

      – Основу моїх наукових інтересів складає застосування сильних електричних полів в рослинництві. Цей напрям почав розвиватися на кафедрі саме в той час, коли я розпочинав свій науковий пошук. Це досить актуальна тема, оскільки всі передові держави світу прикладають багато зусиль для переходу на органічне землеробство без використання різних хімічних засобів. І в даному випадку якраз сильні електричні поля можуть бути ефективним засобом впливу для передпосівної стимуляції насіння, знезаражуючої обробки з метою знешкодження шкідливої мікрофлори та комах-шкідників.

– Яка прикладна цінність Ваших досліджень?

     – Застосування цієї технології забезпечить екологічно безпечну обробку насіння для підвищення посівних якостей і знешкодження шкідливої мікрофлори продовольчого і фуражного зерна при зберіганні і переробці. Тобто ефект досягається подвійний – отримуємо екологічно безпечну продукцію і мінімалізуємо втрати при зберіганні і переробці.

– Хто з наставників відіграв найбільшу роль у виборі напряму пошуку?

     – Починаючи з дипломних проектів, а в подальшому і при виконанні дисертаційної роботи моїм науковим керівником був відомий вчений у галузі електротехнологій професор Олег Берека. На жаль, він вже пішов з життя. Нині намагаюсь розвивати ті напрями роботи, що були розпочаті під його керівництвом.

– Про що мрієте сьогодні?

     – В першу чергу про мирне небо та розвиток України як європейської держави, в якій буде місце для науки.

Розмову вела Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook