Звершення та надії в біотехнологіях

12 травня 2016, 23:24

 На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП відбулася V Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Біотехнологія: звершення та надії».
     Ініціатором проведення конференції виступила кафедра екобіотехнології та біорізноманіття, а її співорганізаторами – Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» та Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор Станіслав Ніколаєнко та підкреслив, що бурхливий розвиток біотехнології зумовлений, насамперед, потребами людства. В даний час біотехнологія стрімко вийшла на передові позиції науково-технічного прогресу і її розвиток як науки в Україні йде в ногу з часом. А перші дослідження в галузі генетичної інженерії, що становить теоретичний фундамент біотехнології, почали проводитись ще на початку 70-х років минулого століття в Києві, зокрема в Інституті ботаніки ім. М.Г. ХолодногоІнституті клітинної біологіїІнституті біохімії НАН України та інших наукових установах. Також Станіслав Миколайович зазначив, що на сьогодні річний оборот світової біоіндустрії становить понад 160 млрд. доларів. Найбільшим біотехнологічним ринком в світі є США, де створюється половина світового обсягу біотехнологічної продукції. Другим за розмірами ринком є Азіатсько-Тихоокеанський регіон, де найбільш динамічно розвивають цей напрямок в Австралії, Китаї, Індії та Японі. Замикає трійку лідерів Європа. Частка України в світовому обсязі біотехнологічної продукції нині мізерно мала (у 2010 році менше 0,2%) та не відповідає інтелектуальному, науково-технологічному та ресурсному потенціалу нашої країни. Нещодавно НУБіП перший в Україні увійшов в міжнародну угоду мережі університетів про співпрацю та став співзасновником з програм PhD в області генетики та біотехнології рослин

 

     З доповіддю «Сталий сільський розвиток: проблеми розбалансованості економічних інтересів» виступив проректор з навчальної і виховної роботи академік Сергій Кваша. Основну увагу учасників конференції було зосереджено на блоках економіко-екологічних принципів забезпечення сталого й екологічно збалансованого розвитку аграрної сфери, відтворення повноцінного соціально привабливого та екологобезпечного середовища життєдіяльності сільського населення в умовах інтеграції України до европейського простору. 
У роботі конференції брали участь представники різних наукових організацій та вищих навчальних закладів України – провідні науковці, викладачі, студенти. З пленарними доповідями виступили також доцент кафедри промислової біотехнології НТУУ КПІ, доктор біологічних наукОлександр Галкін, який окреслив біотехнологічні аспекти удосконалення імуноферментної діагностики інфекційних захворювань, та науковий співробітник ОНУ ім. І.І. Мечникова, кандидат біологічних наук Катерина Крилова, представляючи науково-практичні питання щодо застосування бактерій у біотехнології захисту та стимуляції росту рослин. 
     Технологічні платформи аграрного виробництва як інструмент розвитку біотехнологій представили на пленарному засіданні декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології професор Микола Доля та завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття професор Микола Патика.
     Учасники конференції мали можливість ознайомитись та прослухати інформаціюпро роль і науково-практичну діяльність Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК у розвитку сучасної сільськогосподарської біотехнології професора Владислава Спиридонова
Зі змістовною та актуальною доповіддюпро корисні властивості кисломолочного продукту та бактеріального препарату «Наріне» для оздоровчого харчування виступили декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП Лариса Баль-Прилипко і завідувач кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Людмила Дерев’янко.
 
З доповідями виступили провідні вчені, науково-педагогічні працівники університету. Зокрема, доцент кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Артур Ліханов доповів про стійкість гіркокаштана звичайного проти каштанової мінуючої молі, старший викладач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Андрій Бабицький – вплив анатомічної структури однорічних кущових інтродуцентів на їхню зимостійкість, асистент кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки Олександр Колодяжний – сучасні молекулярно-біологічні методи аналізу метагеномупрокаріотного комплексу ґрунтів аграрного використання.
Конференція пройшла успішно. За усіма напрямами відбулися виступи молодих дослідників, студентів та активне обговорення проблем сучасної біотехнології. 
     
За результатами роботи конференції оргкомітетом відзначено кращі доповіді:
Диплом І ступеня
Златогурська М.А. «Морфологічна гетерогенність помірного ервініофага 59», ОНУ ім. І.І. Мечникова.
Цимбал Д.О. «Удосконалення кДНК-конструкцій для експресії домінант-негативної форми та цитоплазматичного домену ензиму IRE1», Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України.
Диплом ІІ ступеня 
Шевченко Л.А. «Продукційний процес кукурудзи за впливу Поліміксобактерину», ІСГМ АВ НААН України.
Буценко Л.М. «Вплив синтетичних пестицидів на фітопатогенні бактерії пшениці», ІМВ ім. Д.К. Заболотного НАН України.
Диплом ІІІ ступеня
Гуленко В.В. «Синтез ізохінолінових алкалоїдів у калюсних тканинах Corydalis cava L. in vitro», НУБіП України.
Богославець В.А. «Еліситорні властивості полісахаридів із дереворуйнівних грибів», НУБіП України.
 
Асистент кафедри молекулярної біології,
мікробіології та біобезпеки Олександр Колодяжний

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook