Лабораторія біосенсорики посилює міжнародну співпрацю

1 травня 2016 року

     Науково-дослідна лабораторія біосенсорики продовжує займати активну позицію з міжнародної співпраці та наукової діяльності. Про це свідчать регулярні стажування і візити молодих вчених до провідних університетів світу під керівництвом професора кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки, лауреата премії ім. О.В. Палладіна НАН України, заслуженого діяча науки і техніки України Миколи Стародуба.

     На базі лабораторії виконуються дослідження в рамках багатьох міжнародних грантів, зокрема проект Марії Кюрі «Development of Nanotechnology Based Biosensors for Agriculture BIOSENSORS-AGRICULT». У його рамках старший науковий співробітник лабораторії Катерина Шаванова, провідний фахівець Юлія Рубан та технік першої категорії Андрій Тенча продовжують виконувати спільну дослідницьку роботу у сфері біосенсорики і нанотехнологій спільно з професором Розіцою Якімовою та Володимиром Храновським в університеті Лінчопінга (Швеція).

     Нашими дослідниками заплановано ряд експериментальних робіт із синтезу нових видів наноматеріалів, вивчення їх фізико-хімічних властивостей для подальшого застосування в біосенсорному аналізі для потреб сільського господарства. 
     Також наші співробітники третій рік поспіль успішно проходять стажування в Латвійському університеті, Інституті атомної фізики та спектроскопії в м. Рига, виконують нові дослідження в галузі біосенсорики. Центр біофотоніки займається розробками, модифікаціями та вдосконаленням різних оптичних приладів, тут створюють нові види трансд’юсерів на основі наноматеріалів. 

     Молодший науковий співробітник Неля Шпирка та аспірант Марина Таран, які перебувають у Латвійському центрі біофотоніки, розробляють імунні біосенсори, використовуючи метод фотолюмінесценції. На даний час виконуються експерименти щодо визначення різних видів мікотоксинів за допомогою фотолюмінесценції наностержнів оксиду цинку. Використання такого роду матеріалів як трансд’юсера відкриває нові можливості в галузі біосенсорики. Вже є перші результати стосовно залежності зміни спектрів фотолюмінесценції наностержнів ZnO від нанесення на поверхню біологічних компонентів та їх комплексів, а також шляхи підвищення чутливості біосенсора.

    

    Ще два співробітники лабораторії біосенсорики (Новгородова Олександра та Прилуцький Максим) готуються вже наприкінці цього місяця від'їхати до м. Рига та приєднатися до спільної роботи з нашими колегами. Будуть розпочаті дослідження з розробки імунних біосенсорів на основі нано-оксидів металів для експресної діагностики бактеріальних інфекцій та раннього виявлення раку молочної залози. Загалом в цьому році 7 представників лабораторії біосенсорики пройдуть стажування в передових закордонних лабораторіях, що уможливить виконати на високому рівні планові дослідження. 

Андрій Карп’юк,
аспірант  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook