Провідні фахівці факультету взяли участь в науково-практичному семінарі на тему: "Значення систематики для прикладної ентомології"

21 квітня 2016, 15:03

19 квітня 2016 року на базі Інституту захисту рослин НААН України    (м. Київ, вул. Васильківська, 33, корп. 1) відбувся науково-навчальний семінар на тему:

«Значення систематики для прикладної ентомології». Організаторами виступили Українське ентомологічне товариство, Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАНУ та факультет захисту рослин НУБіП України.  Метою семінару було об’єднати зусилля фахівців із захисту рослин, наукових співробітників, аспірантів та студентів, ентомологів-аматорів для визначення пріоритетних напрямів та обговорення проблем ентомологічної науки.

Всього актова зала вмістила біля 100 осіб, це студенти факультету, серед яких і другокурсники, і третьокурсники і майже 20 осіб, які за місяць будуть дипломованими бакалаврами – інспекторами із захисту рослин. Брали участь в роботі семінару аспіранти та наукові працівники багатьох наукових установ – Інститутів захисту рослин, зоології, енергетичних культур, фізіології рослин, агроекології, НУБіП України, Кримського університету Білоцерківського університету, Ботсаду та інших.

З вітальним словом звернувся до ентомологів директор ІЗР НААНУ, д. с.-г. н., Борзих О.І. та доповів про здобутки, проблеми та  перспективи ентомології в Інституті захисту рослин.  Продовжив звернення до науковців щодо пропаганди та поширення ентомологічних знань в суспільстві президент УЕТ Федоренко В.П., а також прозвітував про роботу УЕТ, особливу увагу приділив молодим науковцям, які дедалі активніше виявляють бажання вступати до ГО УЕТ та приймати участь в наукових заходах, зокрема аспіранти: Маховський Юрій, Шако Євген і ін.., які закінчили НУБІП минулого року, успішно захистивши магістерські роботи з ентомології і сьогодні вже працюють над дисертаціями.

Досвідом  викладання систематики комах в аграрних вузах поділився доцент, а в минулому декан факультету захисту рослин, к.б.н.,  Плиска М.М.

               

Заступник. декана ФЗР НУБіП к.с.-г. наук, доцент Ющенко Л.П. представила присутніх студентів. Саме в них виникало найбільше запитань до науковців в ході семінару. Студентів цікавили особливості бінарної та трипарної номенклатури та правильності її правопису, пріоритетність видових назв у систематиці, каталогізація комах  і ін. Особливо багато запитань  було адресовано д.б.н., зав. відділом фондових колекцій. ІЗ НАНУ Пучкову О.В. після його доповіді «Значення систематики для прикладної ентомології та особливості застосування таксономічних назв комах», в ході якої студентам було надано інформацію щодо правильності цитування таксонів.

           

Крім того доц. Ющенко Л.П. представила останні здобутки факультету захисту рослин, біотехнологій та екології у вигляді навчальних підручників, посібників та монографій, які значно посприяють підвищенню рівня знань нашої молоді.

 

Директор видавництва «Альфа-Стевія»  повідомив про видавничу роботу. Зокрема нещодавно вийшла друком  капітальна двохтомна монографія Стратегія і тактика захисту рослин під редакцією академіка Федоренка В.П. - яка  є вагомим вкладом в теорію і практику захисту рослин.   

Головний редактор журналу «Хлібороб України» Конюшенко І.П. наголосив на необхідності більш широкого впровадження наукових розробок у виробництво і до співпраці з часописом.

Основні напрямки і методи зоогеографічних досліджень були висвітлені Радченком О.Г., д.б.н., професором ІЗ НАНУ.

          

Про закордонний досвід інтегрованого захисту рослин на прикладі Ізраїлю доповів д.б.н., проф., акад. НААНУ, гол. наук. співроб. ІЗР Федоренко В.П. та запропонував вирішення екологічних проблем шляхом зміни прийомів ведення сільського господарства.

Особливо цікавою була доповідь про кліщів та їх небезпеку для людини і домашніх тварин,  наукового співробітника Інституту захисту рослин НААНУ Небогаткіна І.В. Всі присутні уважно слухали і чекали доки доповідач поділиться порадами, як вберегти себе та своїх чотирилапих улюбленців від небезпечних іксодових кліщів та як запобігти їх укусів.

Класифікацію гексапод в трофології представив  к.с.-г.н, доцент НУБіП України Вигера С.М. 

К.с.-г.н., завідувач  лабораторії ІЗР НААНУ Федоренко А.В. представив доповідь на тему: «Систематика шкідників і прогноз їх поширення» порівнявши поширення і чисельність найбільш небезпечних шкідників за 2004 та 2014 роки.

             

Україна експортує 34,8 млн. тонн зернових культур і тут є найважливішим завданням після вирощування і збору врожаю його зберігання, а значить захист від комірних шкідників, і тут не обійтись без знезараження хлібних запасів – повідомив в своїй доповіді директор ТОВ  Украгрохімтрейд  Середняк Д.П.

Стригун О.О., д.с.-г.н., зав. лаб. ІЗР НААНУ ознайомив з систематикою комах за оцінювання сортів с.-г. культур на стійкість до пошкодження шкідниками та представив унікальну колекцію комах ІЗР.

 

Учасники семінару високо оцінили, цікаві змістовні доповіді і висловили побажання проводити подібні заходи в майбутньому.

 

Заступник декана факультету

захисту рослин біотехнологій та екології

Людмила Петрівна Ющенко

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook