З історії кафедри ботаніки НУБіП

20 березня 2016 року

     Історія університету очима Володимира Івановича Лушпи, який з квітня 1970 р. до 2010 р. працював на кафедрі ботаніки нині Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Текс подається в оригінальному викладі

     Я, Лушпа Володимир Іванович, народився 1933 р. в родині хліборобів у відомому селі Півнівка на Луганщині (перший населений пункт УРСР, з якого вигнали нацистських окупантів під час Другої світової війни у грудні 1942 р. – авт.).
    З 1968 р. до 1970 р. навчався у стаціонарній аспірантурі на кафедрі ботаніки тодішньої Української с-г академії. Науковий керівник – професор Кондратюк Євген Миколайович. Тема дисертації «Формова різноманітність квасолі в Україні».
     Дисертацію подав за місяць до закінчення терміну аспірантури, успішно її захистив у 1970 р. і здобув учений ступінь кандидата біологічних наук. З 1970 р. до 1977 р. працював на кафедрі ботаніки асистентом, а з 1977 р. до виходу на пенсію (2010 р.) – доцентом. Ветеран праці, Заслужений науково-педагогічний працівник нині Національного аграрного університету біоресурсів і природокористування України.
     У 70-ті роки на кафедрі ботаніки працювали досвідчені викладачі: Кавецька Ганна Олексіївна, Глухівська Валентина Іванівна, Єлін Юхим Якович, Григора Іван Михайлович, Мещеряков Григорій Іванович, Рижутін Микита Дмитрович і молодше покоління – Сологубова Гера Олександрівна, Сакало Наталія Дмитрівна, Шабарова Світлана Іванівна, Алейніков Іван Михайлович, Якубенко Борис Євдокимович, Пидюра Олександр Іванович, Оляницька Лідія Григорівна, Черв’як Галина Петрівна.
     З організацією самостійного спеціалізованого навчального закладу – Київського сільськогосподарського інституту – співробітники кафедри ботаніки під керівництвом професора П.Ф. Оксіюка проводили наукові дослідження як у довоєнний час, так і під час відбудови народного господарства після завершення Другої світової війни. Широкого розвитку набули дослідження після злиття кількох київських аграрних вишів і створення на їхній базі Української сільськогосподарської академії. Провадилися фундаментальні дослідження по таких напрямах: цитологія та ембріологія дикорослих та сільськогосподарських рослин (П.Ф. Оксіюк, Г.О. Кавецька, В.І. Глухівська, Г.О. Сологубова); генетика сільськогосподарських рослин (Л.О. Токар, Р.А. Літвін, Г.І. Мещеряков); флористичні дослідження (під керівництвом професора П.Ф. Оксіюка, а потім професора Є.М. Кондратюка, – Л.Г. Оляницька, С.І. Шабарова, С.С. Павлик, В.І. Лушпа, М.Д. Латишенко); геоботанічні дослідження (Ю.Я. Єлін); лучно-степова рослинність (М.Д. Рижутін, І.М. Григора, Б.Є. Якубенко, О.І. Пидюра, І.М. Алейніков); болотна рослинність (І.М. Григора, Г.П. Черв’як та інші).

      Усі аспіранти під керівництвом П.Ф.Оксіюка, Л.О. Токаря і Є.М. Кондратюка успішно захистили кандидатські дисертації.
     Як правильно працювати з мікроскопічною технікою, виготовляти тимчасові та постійні препарати, ми вчилися у Г.О. Кавецької і В.І. Глухівської; місцеву флору допомагали нам освоїти І.М. Григора, Ю.Я. Єлін, В.І. Глухівська, Г.О. Кавецька та інші співпрацівники.

     За часів ордена Трудового червоного прапора с-г академії під керівництвом доцента Ю.Я Єліна була виконана капітальна госпдоговірна тема «ДОВІДКОВИЙ ЛІСОТИПОЛОГІЧНИЙ ГЕРБАРІЙ». Для кожного лісового господарства створено гербарій із 125 видів квіткових і спорових рослин, переважно Полісся і Лісостепу, з додатком до кожного гербарію «Инструкции к пользованию справочным лесотипологическим гербарием».

     Під керівництвом професора Є.М. Кондратюка, за активної участі доцентів Ю.Я. Єліна і Г.І. Мещерякова, а з 1970 р. І.М. Григори на кафедрі вперше були впроваджені безмашинний і машинний методи контролю знань студентів стаціонарної і заочної форм навчання. Для машинного контролю були обладнані в 111 (УСХА-1) та в 115 аудиторіях (УСХА-2) спеціальні класи з відповідним обладнанням, яке давало можливість економно витрачати навчальний час для контролю знань студентів.

     Згодом були розроблені і нині широко використовуються тестові форми поточного опитування, контролю знань і здачі заліків та екзаменів (Є.М. Кондратюк, І.М. Григора, Ю.Я. Єлін, Г.І. Мещеряков, С.І. Шабарова, Г.О. Кавецька, В.І. Глухівська, Г.О. Сологубова, І.М. Алейніков, Б.Є. Якубенко, В.І. Лушпа), що дало можливість помітно активізувати навчання студентів і підвищити якість фахової підготовки майбутніх випускників.

     На факультеті захисту рослин у другій половині ХХ ст. навчалося багато іноземців із країн соціалістичного табору, з африканських і близькосхідних країн. Викладання велося російською мовою. На кафедрі українською мовою читали два викладачі: Г.І. Мещеряков на лісогосподарському та В.І. Лушпа – на агрономічному. Кілька років поспіль на агрономічному факультеті відбувався взаємний обмін студентами з Азербайджану (близько по 10 осіб).

     У 2008 р. мені довелося побувати у дивовижному щодо природи краю − на Камчатці. Перебуваючи в Камчатському інституті екології та природокористування, переконався, як його працівники високо оцінюють науковий доробок нашого земляка, колишнього працівника Центрального республіканського Ботанічного саду АН України – С.С. Харкевича, який багато років присвятив вивченню своєрідної флори Далекого Сходу Російської Федерації. Його наукові концепції, думки дослідники Камчатки часто цитують у своїх наукових публікаціях.

     З такими відомими людьми, які залишили у моїй пам’яті яскравий слід, я зустрівся в 60-х роках минулого століття в Центральному республіканському ботанічному саду, а нині Національному ботанічному саду ім. М. М. Гришка НАН України. А згодом, працюючи на кафедрі ботаніки, я продовжував навчання у старших за віком і досвідчених викладачів: Є.М. Кондратюка, І.М. Григори, Ю.Я. Єліна, Г.О. Кавецької, В.І. Глухівської та інших.

    Я мав улюблену роботу, якій присвятив 40 років свого життя. Одержував моральне задоволення від педагогічної праці, матеріально був забезпечений − усе це завдяки батьківському піклуванню про моє наукове зростання мого Вчителя, члена-кореспондента АН України, професора Євгена Миколайовича Кондратюка.

     Важливою роботою педагогічного колективу кафедри було і надалі залишається створення підручників, навчальних та методичних посібників українською мовою для навчального процесу аграрних ВИШІв України.

     Кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки Національного університету біоресурсів і природокористування України Володимир Іванович Лушпа 5 жовтня 2015 року.

 

Тетяна Чумак,
вчений секретар музею історії університету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook