Зустрічі у Таращі

10 березня 2016 року
м.Тараща

ЗУСТРІЧІ В ТАРАЩІ

Як і кожен з багатотисячної родини Національного університету біоресурсів і природокористування України я пишаюся рідним університетом і тому із радістю скористалася можливістю розповісти про нього у Таращі. У це тихе містечко Київщини запросили представників університету на зустріч із директорами шкіл Таращанського району на нараді у районному методичному кабінеті під керівництвом начальника відділу освіти і науки Тетяни Василівни Якубовської.

У своєму виступі я постаралася ознайомити освітян із здобутками нашого університету, можливостями, які надаються студентам для опанування актуальних спеціальностей. Як представниця кафедри культурології гуманітарно-педагогічного факультету я розповіла не тільки про напрямки підготовки фахівців, а й про роботу щодо розкриття творчих здібностей студентів, художні колективи та їх творчі здобутки. Намагалася акцентувати увагу не тільки на конкретних фактах і цифрах та правилах прийому, які доступні на сайті, а й передати ту творчу атмосферу, яка панує в університеті і надихає студентів на досягнення в навчанні, зацікавлення наукою і практичним опануванням майбутнього фаху.

 

Та особливо цікаво було познайомитися безпосередньо із нашими потенційними студентами-учнями шкіл Таращі..

 

Спочатку я відвідала ЗОШ № 2 І-ІІІ ступенів, світлими коридорами якої провела мене секретар  Валентина Валеріївна Даценко. З якою любов’ю і турботою розповідала вона про життя школи! Уже з порога поринаєш у дуже приємне навчальне середовище – живі рослини і квіти, творчі роботи учнів та вчителів, цікаві стенди та стіннівки. Скрізь чисто та охайно. А на перервах лунає веселе щебетання школяриків. Одразу помітно, що директор Бурківська Людмила Федорівна разом із колективом докладає всіх зусиль, щоб у школі було все добре, не зважаючи на нелегкі часи, які переживає нині Україна.

 

Оскільки одна із моїх улюблених дисциплін, які я викладаю,  - це  декоративна флористика, то не випадково у кабінеті директора, в коридорах школи мою увагу привернули цікаві флористичні композиції, і я була рада познайомитися із лаборантом – керівником гуртка «Прикрась свій дім» Оксаною Володимирівною Степченко. Виявилося, що ці твори виконують під її керівництвом молодші школярі.  І ми зайшли до них у клас, потрапивши на урок математики Людмили Григорівни Коваль.

 

Не тільки прекрасний педагог і майстер, а й справжній митець - учитель трудового навчання Микола Васильович Прядко розповів про залучення школярів до творчості. Його авторські вироби вражають вишуканістю.

 

Заряджали оптимізмом щасливі і натхненні обличчя школяриків на уроці музики, яких надихала  Тетяна Миколаївна Клименко.

 

Екскурсія продовжилася в бібліотеці, де привітно зустріла її завідуюча - Ніна Григорівна Бурлій. Видно, що бібліотека «жива», в ній панує творча атмосфера. Навіть не хотілося залишати це світле приміщення, а схотілося забути про все на світі, взяти книгу з полиці і полинути і цікаві пригоди, як у дитинстві…

Та звичайно найбільше я чекала на зустріч із старшокласниками. Учитель української мови та літератури Даценко Алла Василівна заохотила своїх вихованців ставити запитання, і тому бесіда із учнями 11 класу виявилася змістовною. Учні із цікавістю подивилися презентацію та відео про університет. Розповідь також ілюструвалася інформацією з сайту НУБІП України, адже комп’ютер на вчительському столі має вихід в інтернет.

 

Так само позитивні враження я отримала і після перебування у Гімназії «Ерудит».

 

Викликає захоплення ентузіазм вчителів, які не шкодують ні часу, ні зусиль для своїх учнів, своєї рідної школи. З великою приємністю я поспілкувалася з Катериною Олександрівною Якименко - класним керівником 11 класу, учителем англійської та іспанської мов.

 

Виявилося, що Катерина Олександрівна ще й сприяє творчому оформленню школи, доносячи до школярів вічні істини у цікавій для дітей формі. А на ці та інші здобутки надихає колектив гімназії її директор Олена Володимирівна Рипотень.

 

Прикметно, що мені пощастило на зустрічі із колегами-філологами. Крім згаданої вище Даценко Алли Василівни зі школи №2, у гімназії я поспілкувалася з учителем української мови та літератури Альоною Миколаївною Кулініч та вчителем зарубіжної літератури Ганною Миколаївною Котлярчук. При нагоді я розповіла, що кафедра культурології регулярно організовує творчі зустрічі з українським письменниками, а професором кафедри є видатний поет, Народний артист України Вадим Крищенко.

 

Учениці гуманітарної підгрупи 11 класу зі своєю провідницею у світ мови і літератури -  Альоною Миколаївною Кулініч.

 

Вдалося і посидіти за шкільною партою на уроці у зарубіжної літератури у Ганни Миколаївни Котлярчук разом з учнями 10 класу.

 

Після спілкування із «ліриками» я зустрілася із «фізиками» - побувала в гостях в учителя фізики Віктора Анатолійовича Чави та його учнів 11 класу. У цьому кабінеті ми теж підключилися до сайту НУБІП. Особливий захват викликала фотографія, на якій поруч із ректором Станіславом Миколайовичем Ніколаєнком учні впізнали свою добру знайому - випускницю ЗОШ №2.

 

Учениці 11 класу та їх наставниця - Катерина Олександрівна Якименко

Поїздка до Таращі подарувала не тільки цікаві зустрічі і нові знайомства. Мені вдалося погуляти тихими вуличками, помилуватися чудовими краєвидами.

 

Передчуття весни

Після відвідин шкіл міста Таращі залишилися дуже теплі враження. Самовіддана злагоджена робота освітян району – це приклад того, що не зважаючи на негаразди в державі можна і потрібно працювати, отримуючи при цьому вагомі результати. Тому зразу помітно, що в Таращі працюють самовіддані освітній справі люди. Зрозуміло також, що без підтримки керівництва району важко було б досягти таких здобутків.

Взаємодія вищої та середньої школи через безпосереднє спілкування викладачів, учителів, учнів та студентів є дуже важливою і корисною для всіх. Тому хочеться висловити подяку організаторам лютневої зустрічі в Таращі, зокрема начальнику відділу освіти і науки Таращанської РДА Тетяні Василівні Якубовській та провідному фахівцю Топчій Світлані Іванівні, а також керівнику підготовчого відділення НУБІП України Оксані Михайлівні Багацькій, співробітниці Христині Олегівні Корх,  декану гуманітарно-педагогічного факультету Василю Дмитровичу Шинкаруку, його заступнику Ігорю Михайловичу Буцику та зав. кафедри культурології Ірині Зіновіївні Майданюк.

 

Доцент кафедри культурології, кандидат філологічних наук Ярина Пузиренко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook