Що турбує студентство конкретно сьогодні, з’ясовував ректор Станіслав Ніколаєнко

25 лютого 2016 року

     Хочеш знати, чим живе колектив, - дивись в корінь, казав Козьма Прутков. Тож, щоб «дивитися в корінь», ректор Станіслав Ніколаєнко продовжує практику зустрічей з нашими роботодавцями – студентами. Зокрема, з кращими з них, яких делеговано до складу органів студентського самоврядування. Крайня з них і пройшла сьогодні. А щоб розмова вийшла більш конструктивною і студенти змогли отримати відповіді на запитання, що їх турбують, очільник університету залучив до розмови проректорів з навчальної і виховної роботи Сергія Квашу, з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерія Іщенка, директора ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталія Коваленка та директора студмістечка Сергія Стецюка

     38 студентів, переважна більшість з яких входить до керівництва студентських організацій НУБіП, факультетів і ННІ, були делегатами вчорашньої конференції трудового колективу, де йшлося про діяльність університету за 2015 рік. Враховуючи це, Станіслав Ніколаєнко більш коротко проінформував про деякі досягнення колективу, те, що зроблено за минулий рік.

     Випереджаючи можливі запитання молоді щодо нагальної потреби у поліпшенні матеріально-технічної бази, зокрема стану гуртожитків, ректор завважив: фінансово-економічна криза в країні, військові дії на сході, необхідність першочергового відновлення третього корпусу не дають можливості відкрити широкий фронт будівельних робіт, оновити парк комп’ютерної техніки і лабораторного обладнання тощо.
     Та, попри все, у минулому році нашому вишу вдалося виконати план ремонтно-будівельних, спеціальних і оздоблювальних робіт, причому значна частина з них – за підтримки випускників і благодійників. Про це і розповідав проректор Валерій Іщенко. Як зазначив він, пріоритет надавався навчальним корпусам. Лише покрівель було відремонтовано і замінено на 10,5 тисячі квадратних метрів. Якість їх така, підкреслив ректор, що віднині вони не турбуватимуть років з двадцять. Але і гуртожитки не залишалися поза увагою будівельників.

     А тепер про те, що передбачається на рік 2016. Заплановано й вже розпочато облаштування дахів в гуртожитку № 6 та 11, ремонти місць загального користування в гуртожитках № 8, 9, 10. Під час зимових канікул замінені всі газові плити в студмістечку. Щодо корпусів, то фасад четвертого буде реставровано, в дванадцятому завершимо облаштування дахів тощо. Ось-ось запрацює меблевий цех, продукція якого піде для потреб студмістечка. Але при цьому кожен студент має пам’ятати, що наведення порядку в кімнатах гуртожитків буде об’єктом особливої уваги з боку адміністрації.

    Та, щоб і справді «дивитися в корінь», треба цікавитися думкою самого студента. І не боятися відвертого діалогу. Численні запитання студактиву, адресовані ректору і його команді, знайшли відверті відповіді. Про що конкретно йшла мова? Юлія Яцюк і Андрій Краснов, висловлюючи думку своїх колег по навчанню, нарікали на низьку температуру в гуртожитках і корпусах. На що Валерій Іщенко зазначив, що у порівнянні з минулим роком університет значно зменшив споживання тепла у фізичному вимірі, проте зростання тарифів на комунальні послуги нівелювали цю економію. Як результат, маємо рахунки за січень набагато вищі, ніж торік. Щоб не зупинити навчальний процес – мусимо економити. Проте, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, температурний режим буде відповідати наявним санітарним нормам.

     Голова Студентської організації Дар’я Кендус висловила цілий пакет запитань від своїх колег з факультету ветеринарної медицини. Перше з них стосувалося розширення баз практичного навчання студентів. Проректор Сергій Кваша, відповідаючи, розповів про необхідність активізації співпраці з радами роботодавців університету, факультетів і ННІ. Разом з тим, підприємства та господарства, де будуть практикуватися студенти, мають бути передовими, сучасними і зразковими. Університет, зі свого боку, до такої співпраці готовий. Друге питання стосувалося працевлаштування магістрів. Сергій Кваша повідомив, що 27 травня, на День університету заплановано провести ярмарок вакансій, на який запрошені компанії, підприємства і організації, представники яких входять до рад роботодавців. А восени відбудеться другий аналогічний ярмарок – вже за участі провідних вітчизняних і зарубіжних компаній. Третє питання від студентства стосувалося проблеми «кумівства», протекціонізму і продовження викорінення нестатутних відносин. Одним з шляхів його подолання стане запровадження внутрішньоуніверситетського ЗНО. Цьогоріч бакалаври вступатимуть до магістратури, складаючи іспити на основі банку тестів, що наразі створюється. Ректор особисто визначатиме екзаменаційні варіанти за кілька хвилин до початку іспитів. Що ж до питання доступності в майбутньому дистанційного навчання для магістрів, то його запровадження і передбачає програма розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020».

    

     Студенти підняли і питання спорту. Зокрема, був представлений графік роботи спортивних секцій. Ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що наявна спортивна інфраструктура університету має пріоритетно використовуватися студентами. Хоч вона потребує оновлення і розширення, над чим і працює адміністрація вишу.

     Завершальним акордом зустрічі стала спільна фотографія та відвідини третього навчального корпусу.

 

Валентин Обрамбальський

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook