Майбутні фінансисти побували з екскурсією у Музеї грошей Національного банку України

23 лютого 2016 року

    17 та 19 лютого кафедрою банківської справи для двох груп економічного факультету за напрямом підготовки «Фінанси і кредит» організовані екскурсії до музею грошей Національного банку України. Студенти, які вивчають на другому курсі навчальну дисципліну «Гроші і кредит», мали можливість побачити наймасштабнішу колекцію монет, яка на сьогоднішній день налічує понад 13 тисяч одиниць, серед яких нумізматика і боністика – більш, ніж 8 тисяч. Доторкнутись до перших домонетних скарбів Трипільської культури мав можливість Сергій Заболотний PhD, доцент кафедри економіки і організації підприємств Варшавського університету наук про життя, який перебуває зараз на науковому стажуванні в нашому університеті.

Гривня – основна грошовою одиниця Київській Русі до XIV століття

Сучасні гроші різних країн світу

     Експозиція музею розповідає про грошовий обіг на українських землях від доби бронзи – до сучасності. Тут представлені примітивні форми грошей, античні, середньовічні монети грецьких полісів Північного Причорномор’я V-ІІ ст. до н. е., Римської імперії І-ІІ ст. н. е., монети Західної Європи XV-XVII ст., що перебували в обігу на території України, гроші Російської імперії, банкноти Української Народної Республіки, гроші радянського періоду і сучасної незалежної України, сучасні грошові знаки різних країн світу.

     Потрібно відмітити, що експозиція постійно поповнюється пам’ятними та ювілейними монетами сучасної України. Над виставленими експонатами височіють чудово виконані вітражі, якими ілюструються головні етапи історії грошового обігу на українських землях.

Колекція монет налічує понад 13 тисяч одиниць

Історія, а грошей особливо – це завжди цікаво!

     Студенти мали унікальну можливість побувати біля витоків «грошової історії» національної валюти – гривні від лічильно-вагової одиниці ІХ століття та срібного зливка ХІ-ХІІІ ст. – до перших гривень Української Народної Республіки (1917 – 1920 р.) і сучасних грошей. А ще – своїми ж руками викарбувати металевий жетон з логотипом Національного банку України та перевірити на справжність будь-яку сучасну банкноту на особливому детекторі валют.

Студенти 5 групи 2 курсу економічного факультету

Студенти 6 групи 2 курсу економічного факультету разом з асистентом кафедри банківської справи Олегом Броніним

     На завершення екскурсії кожен отримав пам’ятний сувенір – значок із зображеннями національної грошової одиниці – гривні, символом Національного банку України.


 Кожен бажаючий міг викарбувати металевий жетон з логотипом Національного банку!
(на фото Сергій Заболотний, доцент кафедри економіки і організації підприємств Варшавського університету наук про життя, Польща)

 

Олексій Муравський старший викладач кафедри банківської справи НУБіП України та Сергій Заболотний доцент кафедри економіки і організації підприємств Варшавського університету наук про життя, Польща


Олексій Муравський

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook