На зборах трудового колективу факультету інформаційних технологій обговорили звіт декана за 2015 рік

3 лютого 2016 року

     3 лютого на зборах трудового колективу факультету інформаційних технологій, у яких взяв участь ректор університету Станіслав Ніколаєнко, представила звіт за 2015 рік декан Олена Глазунова.

     Свій виступ розпочала декан із організаційного забезпечення. На факультеті функціонує 5 кафедр, 3 з яких є випусковими. Майбутні фахівці мають можливість поєднувати теоретичні знання та практичні навички, які допомагають успішно розпочати кар’єру після закінчення ВНЗ. Серед перспективних підрозділів факультету – науково-дослідна лабораторія інформаційного моніторингу та дорадництва, навчальна лабораторія інформаційно-комунікаційних технологій «ІТ–академія Microsoft» та навчальна лабораторія «Академія Cisco», лабораторія конструювання 3D принтерів. За короткий період, а саме за 2 місяці, був сконструйований перший принтер студентами факультету, результати роботи якого було представлено під час звіту.

    У минулому році, як зазначила декан на факультеті ліцензовано два напрями підготовки – «Програмна інженерія» та «Комп’ютерна інженерія», акредитовано магістерську спеціальність «Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг», ще за двома спеціальностями аспірантури – «Інформаційні технології» і «Математичні методи, моделі та ІТ в економіці» – набрано перших здобувачів.
     Спостерігається збільшення контингенту студентів, причому якщо на бакалаврат за державним замовленням прийшли 80 студентів, то на контракт – 54. Навчатися, за словами декана, на факультет приходять молоді люди з високим рівнем знань. Тому сподівання вступників потрібно виправдовувати і постійно підвищувати якість навчання. Для цього на факультеті «йде боротьба за якість навчання». Протягом минулого року НПП факультету проходили підвищення кваліфікації в провідних ІТ-компаніях, до навчальних і виробничих практик студентів залучалась рада роботодавців, проаналізовано навчальні плани та програми підготовки ІТ-спеціалістів.У грудні серед студентів було проведено соціологічне опитування в контексті окремих дисциплін,за результатами якого зробленовисновки щодо роботи викладачів, доступності навчальних матеріалів та електронних курсів.

     На факультеті активно розвивається дистанційне навчання, вже протягом трьох сесій студенти заочної форми навчаються за дистанційною формою. Науково-педагогічні працівники факультету активно долучаються до наповнення інформаційно-освітнього середовища університету. Так, у 2015 році атестовано 17 електронних курсів, тоді як до 2012 року ця цифра складала – 9. Крім того, на факультеті започатковано проведення серії майстер-класів з ефективного використання сучасних інформаційних та педагогічних технологійу навчальному процесі.
     Існують деякі проблеми щодо кадрового забезпечення факультету. Декан зазначила, що це пов’язано зі специфікою факультету, адже студенти з гарною підготовкою влаштовуються на роботу з високою заробітною платою, а тому не лишаються на кафедрах. Проте в звітному році і в цьому напрямку є позитивні зрушення – прийшли нові викладачі. Колектив достатньо молодий – середній вік складає 40 років.

     Завдяки активній співпраці з радою роботодавців факультету 2015 став роком прориву у співробітництві з різними ІТ-компаніями. Серед них Microsoft (підписано угоду, компанією надано ліцензію EES, 1500 акаунтів до офіс 365, відкрито доступ до Microsoft Virtual Academy), ІВМ, Intel, Cisco (сертифікація викладачів ITEssential, CCNA), Unplag, 1C: Проком (створено навчальну лабораторію «Центр 1С компетенцій», де студенти проходять практичне навчання) та інші.

     Олена Глазунова закликала колег активніше співпрацювати з центрами сертифікованого навчання, адже тоді студенти разом з дипломом отримуватимуть і професійний сертифікат, що допоможе їм конкурувати на сучасному ринку праці.
     Науковці факультету у 2015 році виконували 3 наукові теми і 1 – ініціативну, провели 2 конференції, 16 майстер-класів. На ІІ етапі олімпіади з програмування студенти факультету потрапили на світовий фінал і були першими на фіналах українських. Серед здобутків колективу і золота медаль «Агро 2015».

     Стосовно міжнародної діяльності факультету, то її треба активізувати: зараз тут навчається лише 3 іноземці (це можна пояснити високими вимогами), студентка 4 курсу напряму підготовки «Комп’ютерні науки» пройшла стажування у Кошалінській Політехніці. Викладачі факультету в минулому році брали участь у міжнародних симпозіумах та конференціях, за сприяння випускника факультету розпочато співпрацю з ФАО ООН. Разом з тим потрібно активізувати міжнародну діяльність з визнання та видачі подвійних дипломів.

     Найбільш перспективними напрямами роботи у 2016 році Олена Глазунова назвала подальше впровадження системи електронного дорадництва і проекту-інкубатора «Аграрні ініціативи». Факультет повинен показати, що його науковці займаються реальними ІТ-напрямками для розвитку аграрної галузі.

 

    

    

     У обговоренні звіту взяли участь заступники декана факультету інформаційних технологій Наталія Клименко, Олексій Ткаченко, керівник центру дистанційних технологій навчання Максим Мокрієв, завідувачі кафедр інформаційних систем Михайло Швиденко, комп’ютерних систем і мереж Михайло Васюхін і комп’ютерних наук Белла Голуб.

    

     Ректор Станіслав Ніколаєнко відмітив, що галузь якою опікується університет, виявилася найбільш живою в країні, тому фахівці, яких він випускає, суспільству дуже потрібні. І, незважаючи на скруту в країні, наш виш набуває динамізму. В чому величезна роль і факультету інформаційних технологій. Особливо перспективним напрямом є дистанційне навчання.

 

     Сьогодні НУБіП перший в країні за співвідношенням ліцензованого обсягу і держзамовлення. Тому навчатися сюди приходять кращі молоді люди. Інтелектуальний потенціал нашого народу – величезний, нам потрібно його реалізовувати. Оприлюднено критерії для надання статусу та підтвердження національного навчального закладу, яким мусимо відповідати. Тому стишувати темп не можна.

     Станіслав Ніколаєнко висловив побажання, щоб факультет більш інтенсивно шукав місце в інформаційній складовій економіки та залишався координатором і керівником впровадження інформаційних технологій в університеті. Потрібно поліпшувати навчально-виховний процес і поєднувати його з інноваційним, посилити увагу до молоді. За всіма ознаками світ знаходиться на порозі четвертої промислової революції, тому роль ІТ-фахівців величезна і роботи для викладачів і науковців факультету ще дуже багато, наголосив ректор.

     Збори затвердили звіт декана Олени Глазунової за 2015 рік і обрали делегатів на конференцію трудового колективу університету.   

Ірина Білоус
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook