Науковці НУБіП України пропонують шляхи вирішення проблеми світової загрози людству – від поширення носіїв-переносників інфекційних хвороб

3 лютого 2016 року

 Нині людство опинилося перед загрозою всесвітнього масштабу – стрімким поширенням та масовими спалахами інфекційних хвороб, переносниками яких є популяції кровосисних комарів роду Aedes, Anopheles, Culex. Останні переносять значну кількість трансмісивних інфекцій, у тому числі особливо небезпечні інфекції людини і тварин (вірусу Зіка (ZIKV), малярії, туляремії, жовтої лихоманки, геморагічної лихоманки, лихоманки Денге, кліщових енцефалітів, філяріозів, лихоманки Ку, анаплазмозів великої рогатої худоби та чимало інших небезпечних інфекцій та інвазій).

Тестування за ларвіцидною активністю популяції комарів роду Aedes

 

     Для вирішення цих надзвичайно важливих світових проблем науковцями факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України розроблено науково-обґрунтовані та екологічно безпечні технології використання біопрепаратів на основі штамів-ентомопатогенів групи Bacillus thuringiensis з різним механізмом дії для контролю чисельності широкого спектру комах, в тому числі для контролю популяцій кровосисних комарів роду Aedes, Anopheles, Culex та ін. (автор фундаментально-прикладних розробок д.с.-г.н. Т.І. Патика). Функціональна активність ентомопатогенних, технологічних штамів Bacillus thuringiensis з пролонгованим типом дії та чіткою післядією для цільових популяцій комах різного віку на фоні високої ефективності (до 98%) у широкому інтервалі природно-кліматичних зон і типах агроценозів (або водоймищ), та екологічна безпека є основою для широкого використання – як для біотехнологічних виробництв біоінсектицидів, біоларвіцидів, так і для інноваційних, практичних технологій застосування у комплексних програмах контролю чисельності комах за допомогою мікробіометоду.
Микола Доля,
декан факультету захисту рослин,
біотехнологій та екології
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook