Бережанський агротехнічний коледж з робочим візитом у м. Освенцим (Польща)

8 грудня 2015 року

     4–6 грудня 2015 року на теренах польської землі у м. Освенцим Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego проводила III Міжнародну наукову конференцію "Europa Środkowa - historia, polityka, społeczeństwo" і радо приймала запрошену делегацію Бережанського агротехнічного коледжу у складі: директора коледжу, кандидата філологічних наук Пилипишин С.І, заступника директора з навчальної роботи Калатало О.В та викладача іноземної мови Куцу С.І.
    В рамках конференції відбувались цікаві й різнопланові зустрічі, змістовні і ґрунтовні доповіді. Конференція розпочалася з доповіді ректора закладу, професора Вітольда Станковські. Тема конференціі "Europa Środkowa w 70. rocznice, wysiedlen i przesielen po II wojnie Światowej " поєднала доповіді учасників з багатьох вишів Польщі, доповідачів інших закладів зарубіжжя, в тому числі і з України.
    Певні емоції та сльози викликав в учасників конференції перегляд фільму "Zapomniane tabory", який спонукав до глибоких роздумів в минулому і залишив певний відбиток в пам’яті глядачів.
    З болем і відчаєм в серці заслуговують надзвичайної уваги усі виступи учасників конференції, в яких ще раз прозвучали зворушливі моменти з давньої історії 40 -70-их років XX ст. (виселення людей різних національностей).
    Серед виступаючих свою доповідь "OCHRONA WARTOŚCI KULTUROWYCH I NARODOWYCH LUDNOŚCI ŁEMKOWSKIEJ NA UKRAINIE ZACHODNIEJ" презентувала директор коледжу, кандидат філологічних наук Пилипишин С.І. Доповідач зробила акцент на збереженні культури, звичаїв та вірувань лемків, які були переселені з українських етнічних територій за радянсько-польським договором на західноукраїнські землі, але зберегли свою самобутність й понині пам’ятають свої корені і передають нащадкам той багатий світ лемківської культури, що вражав і вражає не одне покоління митців, літераторів, композиторів…
    В ході візиту делегації Бережанського агротехнічного коледжу організовано офіційні зустрічі з членами ректорату, деканату, завідувачами кафедр Вищої Школи Освенцима. А разом з тим перед нами відкрилося незвичайне історичне місто, перегукуючись ретроспективою з легендами старої бруківки (будинки штовхаються, лише зрідка розступаючись, щоб відкрити якусь неймовірну площу чи проспект).
    Глибоким трагізмом та особистісними переживаннями про страшні лихоліття 40 – 50 - их років XX століття ділилися учасники конференції після відвідин музею Освенціма і Біркенау (колишнього концтабору), пробуючи встановити зв'язок з минулим, гостро відчути страшну правду того, що відбувалося в цьому жахливому місці.
   Враження від конференції – якнайкращі, і ще надовго залишаться в пам’яті учасників делегації.

Викладач іноземної мови
Куца С.І.

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook