Стажування з вивчення досвіду підготовки фахівців з фінансів і обліку

27 листопада 2015 року

У період з 8 по 21 жовтня група викладачів з України на запрошення Варшавського університету наук про життя (SGGW), проходила стажування з вивчення досвіду підготовки фахівців з фінансів і обліку, виходячи із вимог Європейського Союзу. НУБіП України представляла завідувач кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Камінська Тетяна Григорівна.

 


Протягом стажування були організовані ділові зустрічі як в університеті, так і за його межами. Так, було здійснено знайомство зі структурою університету та керівниками його підрозділів. Відвідувалися заняття польських викладачів, вивчалася методика викладання економічних дисциплін.
Наукова складова стажування була представлена участю у круглому столі кафедри фінансів підприємств і бухгалтерського обліку та засіданні департаменту економіки і організації підприємств.

 

 
У рамках співпраці університету з роботодавцями та вивчення потреб ринку праці було проведено низку зустрічей у сферах потенційного працевлаштування майбутніх випускників. Так, вимоги до майбутніх фінансистів обговорювалися на найбільшому в Центральній та Східній Європі торгівельному майданчику цінними паперами – Варшавській фондовій біржі (Gielda Papierow Wartosciowych w Warszawie). У процесі зустрічі було домовлено, що фахівці біржі, які часто бувають в Україні, зможуть прочитати курс лекцій для студентів та викладачів українських навчальних закладів. Зокрема, пан Юрій Кухтанич (директор департаменту по залученню клієнтів) розповів про роботу біржі та люб’язно погодився зустрітись із викладачами та студентами економічного факультету НУБіП України 25 листопада.

 

 

 


Потреби в майбутніх обліковцях та аудиторах обговорювалися із керівництвом аудиторської компанії BDO, яка по обсягах надання послуг знаходиться на п’ятому місці у світі.

Сферу виробництва представляв кооператив по виробництву різних видів сиру торгової марки RYKI, яка впевнено займає провідне місце серед європейських молокопродуктів з 1926 р., сферу послуг – кооператив по заготівлі лікарських трав та спецій, сферу дрібного бізнесу – сімейне фермерське господарство (80 га).

 

 

 

 


Консультаційна діяльність вивчалася на основі
центру дорадництва Мазовецького воєводства (на зразок головного консультаційного центру «Варшавської області»). Ewa Przybysz – керівник даної служби.

 

Підсумком стажування стала багатостороння зустріч із керівництвом Варшавського університету наук про життя: деканом економічного факультету – Jaroslaw Golebiewski, проректором з навчальної роботи – Bogdan Klepacki, проректором з міжнародної діяльності – Marek S. Szyndel.

 


Потреби державного сектору управління обговорювалися із пані Zofia Krzyzanowskaголовним канцлером Міністерства сільського господарства і розвитку сільських територій. Була досягнута домовленість про доступ до аналітичної інформації, якою володіє польська сторона.
Проводилися зустрічі із викладачами та студентами із України. Довгострокове стажування зараз проходять викладачі НУБіП України: к.е.н., доц. кафедри статистики та економічного аналізу Макарчук О.Г., к.е.н., доц. кафедри маркетингу та міжнародної діяльності Гальчинська Ю.М., д.е.н., проф. кафедри ім. проф. Й.С. Завадського Забуранна Л.В. Приємною була зустріч з випускниками економічного факультету НУБіП України Тетяною Засядько та Олексієм Постольним, які також навчались в SGGW, а зараз працюють в одному із шотландських банків у Варшаві. Зокрема, в цьому банку працює 4 випускники економічного факультету НУБіП України.
Крім того, Камінська Т.Г. виступила у VIII міжнародному фінансово-банківському форумі «DETERMINANTS OF DECISION IN BUSINESS ENTITIES», (Варшава-Яхранка, 19-20 листопада) з доповіддю на тему «REFLECTION IN ACOUNTING LONG-TERM ASSETS HELD FOR SALE ACCORDING TO IFRS».

 


Висловлюємо щиру вдячність завідувачу кафедри фінансів підприємств і бухгалтерського обліку SGGW dr. hab. Miroslaw Wasilewski за організоване стажування!

 

Ольга Ільчак,
асистент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook