Антикорупційне законодавство: лекція для юристів і землевпорядників

25 листопада 2015 року

     За дорученням ректора Станіслава Ніколаєнка, колективу юридичного факультету поставлено завдання провести роз’яснювальну роботу з університетським колективом. 

     Змістовну лекцію підготувала доцент кафедри адміністративного і фінансового права Олена Артеменко. Доповідач зазначила, що головною проблемою подолання корупції є ставлення населення до цієї проблеми, брак знань антикорупційного законодавства та недовіра до органів, які ведуть боротьбу з випадками хабарництва.

     Під час виступу Олена Вікторівна доступно пояснила присутнім викладачам та студентському активу основні положення Закону України «Про запобігання корупції» та окремі статті Кримінального кодексу, які стосуються теми обговорення.
     Лектор зазначила, що для розв’язання проблеми толерантного ставлення суспільства до корупції, необхідно передбачити:

  • регулярне проведення інформаційних кампаній, спрямованих на формування психологічної установки у населення щодо несприйняття корупції як способу роз’яснення проблеми;
  • підвищити рівень правової свідомості населення, зокрема в частині обізнаності громадян щодо своїх прав та свобод, механізму їх реалізації та правових способів захисту;
  • системне запровадження проведення освітніх заходів щодо моделей поведінки у тих чи інших ситуаціях з можливими корупційними ризиками;
  • подолання пасивності суспільства щодо протидії корупції, залучення широких верств населення до активної участі в антикорупційній діяльності.

     Усі присутні з цікавістю прослухали представлену лекцію, наприкінці взяли участь в дискусії. Приємно, що студентський актив виявився небайдужий до цих питань, а викладачі юридичного факультету з відповідальністю поставилися до необхідності проведення роз'яснювальної роботи.

     Усім присутнім були роздані друковані інформаційні матеріали з текстом статей Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення. В яких, зокрема, зазначається про взаємну відповідальність як тих, хто бере хабар, так в тих, хто його дає.

В свою чергу хочемо звернутися до студентів:
     Дорогі друзі, ми закликаємо вас повідомляти нам про всі факти хабарництва з якими ви зіткнулися. Адміністрація факультетів буде формувати офіційні запити до правоохоронних органів та здійснювати громадський контроль, щоб унеможливити нестатутні відносини. 



Декани факультетів Тарас Євсюков та Олена Яра

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook