В університеті продовжується роз'яснення антикорупційного законодавства

25 листопада 2015 року

     24 листопада доцент кафедри адміністративного та фінансового права кандидат юридичних наук Олена Артеменко виступила з лекцією «Загальна характеристика антикорупційного законодавства України» перед студентами та викладачами факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

     У своїй лекції Олена Артеменко зокрема зазначила, що за даними досліджень саме корупція є однією з причин, яка призвела до масових протестів в Україні наприкінці 2013 року - на початку 2014 року.
     Звернула увагу й на те, що такий високий показник сприйняття корупції громадянами пояснюється відсутністю дієвих реформ у сфері протидії корупції та неефективною діяльністю органів правопорядку щодо виявлення таких правопорушень та притягнення винуватців до відповідальності. Про це свідчить і незадовільне виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо запровадження антикорупційних стандартів: з 25 рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO), наданих за результатами першого і другого раундів оцінки, лише 13 виконано. І це за шість років роботи і три раунди оцінювання прогресу, а з 16 рекомендацій, наданих за результатами третього раунду, виконано лише три. З антикорупційних рекомендацій Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС імплементована лише невелика частина, що стосується криміналізації корупції. Ключові рекомендації Групи держав проти корупції (GRECO) та ЄС щодо утворення антикорупційних інституцій, проведення реформ прокуратури, державної служби, створення систем контролю щодо запобігання конфлікту інтересів та доброчесності активів посадовців так і залишилися невиконаними.

     Та все ж органи державної влади роблять все необхідне для запобігання та протидії корупції – приймають антикорупційні закони та створюють органи по боротьбі з корупцією.
     Комплексно ж розв’язати проблему толерантного ставлення населення до корупції допоможе підвищення рівня правової свідомості громадян, зокрема в частині їх обізнаності щодо своїх прав та свобод, механізму їх реалізації та правових способів захисту, а також системні освітні заходи щодо моделей поведінки у тих, чи інших ситуаціях з можливими корупційними ризиками.

Артеменко Олена Вікторівна,
доцент кафедри адміністративного
та фінансового права

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook