Магія дому №13 на Андріївському узвозі

21 листопада 2015 року

     Екскурсія в літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова стала незабутньою пригодою як для студентів, так і для мене. Магія дому, який орендувала сім’я автора «Білої гвардії», окутала кожного з нас уже з першими словами екскурсовода, яка вдало поєднала біографічну інформацію із цитуванням творів письменника.

 

     7 кімнат експонатів з переважаючим у дизайні білим кольором, відмінне освітлення кожної з них, рами без фото, схований за вікном ящик, розписаний кахель повідомленнями членів сім’ї – усе це лише підігрівало нашу зацікавленість дізнатись, що буде далі.

     Від кімнати до кімнати ми все більше дізнавались про автобіографізм «Білої гвардії», тісний зв'язок реального дому на Андріївському узвозі з вигаданим на Олексіївському в самому творі. Остання сьома кімната, схована у незвичайний, оптично оманливий спосіб за дзеркалом, цілком відтворює останні сторінки роману та переживання його персонажів.

     Відчуття містичності будинку поглиблювалося й коли ми переходили через стіну в іншу кімнату, що є своєрідною паралеллю із подіями, змальованими в знаменитому романі «Майстер і Маргарита». Більше того, коли екскурсовод відчинила дверцята шафи, перед нами постала цифра «50»: з цим же номером була «зловісна» квартира, у якій поселилися Воланд та його свита. Вказане число – невипадкове, адже перша квартира, у якій поселився Михайло Булгаков, була також під №50.

 

     Та найбільшу магію створювала сама група, з якою ми побували у цьому незвичайному місці. Враження після цієї екскурсії стали вдвічі приємнішими, а тому незабутніми завдяки часу, який я провела в колі таких чудових дітей, і, як сказала сама екскурсовод, «дуже вдячних слухачів».

Уляна Жорнокуй,

ст.викл. кафедри романо-германських мов і перекладу

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook