У центрі уваги ректорату – радикальне поліпшення якості харчування у студентських їдальнях

17 листопада 2015 року

     17 листопада під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка пройшла нарада з питань діяльності центру закладів харчування університету.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук, директор центру Богдан Дубас, директор центру інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський, начальник планово-фінансового відділу Наталія Дробот, директори навчально-дослідних господарств – «Великоснітинське» Микола Журавель і Агростанції Віктор Журавель мали дійти спільної думки. Розглядалися два аспекти власне одного питання – стану харчування і покращення діяльності центру.

     Як зробити харчування якіснішим і зменшити планові збитки та наростити обсяги послуг, звернувся до учасників наради очільник університету. Він вкотре наголосив, що це питання залишається одним з першочергових. І в першу чергу на нього мав відповісти Богдан Дубас, який поінформував про стан фінансово-господарської діяльності підрозділу, який очолює, за десять місяців цього року, та своє бачення шляхів незбиткової діяльності. На сьогодні ж центр, на жаль, працює збитково.

     То якими ж бачаться шляхи поліпшення діяльності центру закладів харчування? По-перше, це оптимізація закупівель через оптових постачальників та власне виробництво у відокремлених підрозділах (за це мають відповідати Богдан Дубас і Василь Туринський). По-друге, оптимізація штатної чисельності через розділення функції обслуговування та обліку за рахунок університету (Наталія Дробот). По-третє, збільшення товарообігу за рахунок розширення асортименту та якості обслуговування (Богдан Дубас, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Приліпко).

     Свою роль має відіграти збільшення кількості посадкових місць у їдальнях і буфетах. Сьогодні їх суттєво не вистачає. Тож у 10-му і 1-му корпусах вже знайдено додаткові площі (це компетенція проректора з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерія Іщенка).

     Не залишилися поза увагою комплексні обіди (на сьогодні центр закладів харчування їх практично не пропонує), виїзна і лоткова торгівля біля корпусів №№ 1, 10, 12, обслуговування студентів у гуртожитках і конференцій та корпоративних заходів.

     Прийнято рішення звернутися до Київської міської державної адміністрації щодо відміни граничного розміру надбавок, які застосовуються у сфері громадського харчування закладів освіти, – з тим, щоб забезпечити диференційований підхід при встановленні цін на готову продукцію.

     До продуктового ланцюжка харчування мають долучитися і навчально-дослідні господарства університету (Василь Туринський, Микола Журавель, Віктор Журавель). Поки що ж центр закладів харчування з ними працює мало. Необхідно визначитися, скільки і якої продукції вони можуть поставляти, скоригувавши ціни і логістику. Слід запустити млин, борошно з якого замінило б продукцію сторонніх постачальників, тацех з переробки молока – з тим, щоб реалізовувати готову молочну продукцію.

     Все це в комплексі суттєво поліпшить стан харчування і роботу відповідних закладів центру, яких на сьогодні маємо дев’ять. При грамотному підході цього цілком достатньо, аби забезпечити студентів якісним харчуванням.

     До речі, сьогодні відбулася і перша комплексна перевірка стану роботи закладів харчування. Першою адресою стала їдальня 10-го навчального корпусу. До складу комісії увійшли представники профспілкових комітетів університету, викладачі та студенти. Перевірка проводилася за рядом показників – санітарний стан, якість та вартість продукції тощо. Комісія виявила ряд недоліків, усунення яких взято на контроль.

Валентин Обрамбальський 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook