Декан факультету Доля Микола Миколайович прийняв участь в засіданні круглого столу на тему: "Пріоритетні напрями прикладних наукових досліджень у галузі землеробства на 2016-2020 роки»

10 листопада 2015 року

 5 листопада 2015 року в актовому залі президії Національної академії аграрних наук України відбулося засідання круглого столу на тему: "Пріоритетні напрями прикладних наукових досліджень у галузі землеробства на 2016 – 2020 роки". 

Захід проведено спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України і Національної академії аграрних наук України. 
 
У роботі круглого столу прийняли участь:
 
  • декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП, професор, член-кор. НААН Доля Микола Миколайович з доповіддю: «Актуальні питання післядії сучасних засобів хімізації».
  • в.о. академік-секретар Відділення рослинництва НААН, академік НААН Іващенко Олександр Олексійович з доповіддю: «Концептуальні підходи сучасної науки до проблем аграрного виробництва у зв’язку зі змінами клімату»; 
  • директор Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Міністерства аграрної політики та продовольства України Топчій Володимир Миколайович з доповіддю: «Актуальність визначення пріоритетності прикладних наукових досліджень у галузі землеробства на 2016 – 2020 роки»; 
  • заступник директора з наукової роботи, ННЦ «Інститут землеробства НААН», д.с.-г.н. Ткаченко Микола Адамович з доповіддю: «Наукові підходи до систем сівозмін та обробітку ґрунту за умов змін клімату»;
  • завідувач відділу селекції і насінництва пшениці Селекційно-генетичного інституту – НЦНС, академік НААН Литвиненко Микола Антонович з доповіддю: «Завдання перед вітчизняною селекцією у підвищенні конкурентоздатності сортів і гібридів сільськогосподарських культур»; 
  • заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського», д.б.н. Мирошниченко Микола Миколайович з доповіддю: «Нові пріоритети в агрохімічному забезпеченні землеробства та управлінні мінеральним живленням рослин»; 
  • провідний науковий співробітник ННЦ «ІМЕСГ», к.т.н., заслужений працівник сільського господарства України Насонов Василь Андрійович з доповіддю: «Застосування технічних засобів для обробітку ґрунту та сівби у новітніх технологіях вирощування сільськогосподарських культур»; 
  • заступник директора з наукової роботи Інституту захисту рослин НААН, д.с.-г.н. Ретьман Сергій Васильович з доповіддю: «Актуальні питання ефективного захисту посівів зернових культур за умов змін клімату».
В обговоренні прийняли участь: заступник директора Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Мінагрополітики України Сухомлин Леонід Вікторович, директор Інституту «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого» Кравчук Володимир Іванович, член-кор. НААН Танчик Семен Петрович та інші. 
 
Як доповідачі, так і учасники круглого столу, що прийняли участь в обговоренні проблем, висловили свої пропозиції та побажання щодо конструктивних вирішень, піднятих на круглому столі питань і постановили: 
1.Тенденції зміни клімату вимагають від аграріїв істотного підвищення рівня ведення землеробства в усіх регіонах України. 
2.Для успішної діяльності, сільськогосподарське виробництво потребує істотної допомоги аграрної науки, а саме: нових підходів до накопичення, збереження і використання вологи; оптимізації структури посівів; створення нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур, які адаптовано до складних агрокліматичних умов вегетації; збільшення екологічних систем захисту та сучасних технічних комплексів сільськогосподарських машин. 
3.Для покращення координації зусиль аграріїв спільно з науковими установами, під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України необхідно створити робочу групу, яка узагальнить основні проблеми в наукових розробках, виробництві, визначить необхідний обсяг їхнього фінансування, та, в свою чергу, запропонує на відкритий тендер науково-дослідним установам. 
 
Учасниками круглого столу відмічена позитивна атмосфера роботи та підкреслена необхідність і користь таких зустрічей.

 

 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook