Біоенергетика та відновлювальні джерела енергії теорія та практика на кафедрі процесів і обладнання переробки продукції АПК

3 листопада 2015 року
м. Київ, НУБіП України, корпус №11

Нетрадиційні та відновлювані джерела енергії останнім часом стали одним із важливих критеріїв сталого розвитку світової спільноти. Здійснюється пошук нових і вдосконалення існуючих технологій, виведення їх до економічно ефективного рівня та розширення сфер використання. На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відновлювальними джерелами енергії займались давно, наприклад завідувач кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК професор Сухенко Ю.Г., асистент Муштрук М.М., завідувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Сухенко В.Ю. є авторами багатьох розробок, патентів і впроваджень заводів із виробництва дизельного біопалива на теренах України.

В даний час багато вчених вважають, наприклад, водень найперспективнішим енергоносієм майбутньої енергетики. Основним і дуже доступним його джерелом є вода. При спалюванні водню утворюється знову вода - абсолютно безпечне речовина. Тому вважається, що з екологічної безпеки у водню немає конкурентів. Однак реалізація цього завдання стримується великими енерговитратами на отримання водню з води. Якщо нафта, газ і вугілля - це готові енергоносії, а водень в чистому вигляді на Землі відсутній. Для того, щоб воднева енергетика відбулася, потрібно, щоб отримана енергія при спалюванні водню набагато перевищувала витрачену енергію на його отримання.

Для перевірки та удосконалення процесу отримання водню із води завідувачем лабораторією кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Царенком Володимиром Анатолійовичем створена лабораторна установка по дослідженню можливості отримання альтернативного джерела теплової енергії з води та ефективності цього процесу.

За допомогою електроенергії воду можна розкласти на водень і кисень. Коли вода піддається дії з частотою, що збігається з її своєю молекулярною частотою методом застосування системи, створеної Стеном Майерсом (США) ВІДЕО і вдруге створеної не так давно компанією Xogen Power, вода розкладається на кисень і водень при мінімальних витрат електроенергії. Впровадження різних електролітів (добавок, що збільшують електричну провідність води) різко збільшує ефективність процесу. Поряд з цим, різні геометричні форми і текстури поверхні сприятливо впливають на збільшення ефективності процесу розкладання води. Наприклад, в 1957 році дослідником Фрідманом (США) був патентований особливий залізний сплав, впровадження якого призводить до мимовільного розкладання води на водень і кисень. Це означає, що за допомогою цього залізного сплаву може бути безперервне отримання водню з води.

Робота Царенка В.А. проходить на даний час тестування та практичну перевірку, а також в подальшому буде використовуватись при проведенні лабораторних занять на різних курсах. Тож побажаємо автору удачі та подальших наукових звершень.

 

Завідувач кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК,
докт. техн. наук, професор Сухенко Ю.Г.

 

 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook