Участь у практичному семінарі «Підготовка виробництва до сертифікації по системі НАССР та GlobalGAP»

28 жовтня 2015 року – свій магістерський день магістри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, майбутні фахівці м’ясопереробної галузі, а також студенти спеціальності «Якість, стандартизація та сертифікація» під керівництвом завідувача кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції д.т.н. Сухенка В.Ю та НПП кафедри доцентів Сливи Ю.В. та Сілонової Н.Б ефективно провели на Міжнародній виставці рентабельного високоефективного сільського господарства «ІнтерАГРО 2015» де був епіцентр інновацій сільськогосподарської техніки та обладнання.
Довідка:

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.
Історія стандарту GLOBAL G.A.P. та його визнання
Історія стандарту Global G.A.P. веде свій початок з 1997 року. Тоді стандарт для виробників первинної продукції мав назву EUREPGAP і створювався з робочою групою європейських мереж роздрібної торгівлі за ініціативи британських роздрібних торгівців. Це стало наслідком зростаючого занепокоєння у Європі з приводу безпечності продукції, впливу на навколишнє середовище і здоров'я, безпеки та благополуччя працівників і тварин.
Було ухвалено таке рішення: узгодити свої власні стандарти і процедури та розробити незалежну систему сертифікації належної сільськогосподарської практики (GAP). Стандарт EUREPGAP допоміг виробникам усієї Європи відповідати встановленим критеріям безпечності харчових продуктів, ресурсоощадних методів виробництва, умов праці робітників, благополуччя тварин, відповідального використання води і матеріалів для вирощування рослин. Узгодження вимог і систем сертифікації також означало економію для виробників, оскільки вони почали проходити лише одну перевірку на рік замість декількох.
Протягом наступних десяти років процес поширився по всьому континенту і за його межами. Завдяки впливу глобалізації, виробники і роздрібні торговельні організації всього світу приєднувалися до європейської ініціативи.
У 2007 році, ставши провідним міжнародним стандартом для продукції та процесів первинного виробництва і належної практики сільського господарства, EUREPGAP змінив свою назву на Global G.A.P.
Головною особливістю стандарту Global G.A.P. є те, що оцінюється як безпечність самої вирощеної продукції, так і безпечність всього циклу виробництва, починаючи з кормів, посівного матеріалу і закінчуючи готовою продукцією.
Стандарт GLOBAL G.A.P. є результатом партнерства між сільгоспвиробниками і торговими організаціями, мета якого - встановити широко визнані стандарти і процедури сертифікації належних сільськогосподарських практик (GAP). Наразі він поширюється на посадковий матеріал, інтегровану систему для ферм (тваринництво, молочне господарство, розведення свиней, птиці, комбіновані культури і злаки), свіжі фрукти і овочі, квіти, декоративні рослини, чай, каву та аквакультури.
Мета стандарту полягає в мінімізації ризиків сільськогосподарського виробництва
Настанови з сертифікації сільгоспвиробників шляхом відстеження всього виробничого циклу, починаючи з придбання або виробництва кормів, посівного матеріалу, інших ресурсів і закінчуючи готовою продукцією та отриманням кінцевих продуктів. Оскільки система контролю безпеки продукції, що застосовувалася раніше і була заснована лише на оцінці кінцевого продукту, виявилася недостатньо ефективною, була розроблена нова - спрямована на оцінку всієї технології виробництва.
Належна сільськогосподарська практика (GAP) - це створення умов, що виключають можливість накопичення продукцією шкідливих речовин хімічного походження, а також таких, що попереджують фізичне і біологічне забруднення. Таким чином, впровадження GLOBAL G.A.P. є гарантією того, що конкретний продукт отриманий при жорсткому дотриманні всіх рекомендацій і вимог на кожному етапі виробництва.
Стандарт GLOBAL G.A.P. визнаний Міжнародною ініціативою з безпечності харчових продуктів (GFSI), що означає відповідність міжнародним вимогам із безпечності продукції.
Після семінару магістри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК мали змогу ознайомитись з експонатами сільськогосподарської техніки та приладдя, які навіть у дівчат викликали захоплення своїм яскравим фарбуванням та новітніми технічними родзинками.
Завідувач кафедри
стандартизації та сертифікації
сільськогосподарської продукції,
докт. техн. наук, Сухенко В.Ю.