Навчально-ознайомча практика з технології зберігання та переробки продукції рослинництва для студентів 1 курсу агробіологічного факультету

17 липня 2025, 16:49
НУБІП
З 14 липня  цього року на протязі 5 днів студенти 1 курсу 4, 5, 6 та 7 груп агробіологічного факультету пройшли навчально-ознайомчу практику з технології зберігання та переробки продукції рослинництва на базі ВП Агрономічна дослідна станція НУБіП України та ННВ лабораторій кафедри. Програма практики була насиченою та спрямованою на формування у майбутніх фахівців практичних навичок аналізу якості продукції рослинництва, її післязбиральної доробки,  зберігання та попередньої підготовки до переробки. Практика включала в себе теоретичну та практичну складові. На початку проведення практики завідувач кафедри, професор  Подпрятов Григорій Іванович  та асистент Яблонська Леся Петрівна провели студентам короткий інструктаж з техніки безпеки, ознайомили їх із матеріально-технічною базою токового господарства ВП Агрономічна дослідна станція НУБіП України та ННВ лабораторій кафедри, а також   видами виробничої діяльності, які вони здійснюють. Студенти мали можливість ознайомитися з підготовкою токового господарства до приймання зерна нового врожаю, надходженням зерна з поля на тік, його фактичною якістю, поняттями втрат зерна. На багатьох фактичних прикладах, Григорій Іванович переконливо довів про значення логістики з поводженням  із зерном, його доцільності реалізації в конкретний період року в  залежності від призначення та фактичної якості. Отримання максимальної фінансової вигоди від реалізації продукції з урахуванням її переробки в місцях виробництва. У виробничих умовах ознайомилися з органолептичною оцінкою якістю зерна, засміченістю, вологістю та іншими показниками якості. Обговорювали вимоги до якості та  безпечності продукції в залежності від цільового використання у відповідності  до чинних стандартів.

Студентам було продемонстровано, як в реальних умовах, за потреби, необхідно правильно використовувати вогнегасники для гасіння пожеж.

Практиканти мали можливість ознайомитися з роботою зерно очисних машин, ефективністю проведення даного технологічного заходу. У процесі очищення ріпаку важливим етапом є також  правильний підбір решіт, який залежить від фізичних властивостей насіння та домішок. Студенти мали змогу ознайомитися з конструкцією та принципом роботи зерноочисної машини, а також здійснити підбір відповідних решіт для очищення ріпаку.
Студенти знайомилися з вимогами до складів, правилами зберігання зерна та контролю за режимами їх проведення. Проводили заміри приміщень, розраховували можливу місткість та умови зберігання для різних партій зерна з урахуванням його якості та цільового призначення
Студенти під керівництвом завідувачів лабораторій Яблонської Лесі Петрівни та Корнійчук Катерини Михайлівни  продовжили практичну підготовку на базі ННВ лабораторій кафедри та мали змогу долучитися до технологічного процесу виготовлення солених огірків. Для багатьох це стало новим та цікавим досвідом.

Практика дала змогу студентам краще засвоїти теоретичні знання здобуті під час навчання та набути цінного практичного досвіду , який буде корисним у майбутній нашій    професійній діяльності.
 Студентка 1 курсу 4 групи агробіологічного факультету
Загуменюк Ілона Романівна

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook