Викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК ознайомилися з особливостями хлібопекарного виробництва
Викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК постійно працюють над підвищенням свого професійного рівня. Вони активно відвідують підприємства харчової галузі України, щоб поділитися набутим досвідом з студентами під час навчального процесу. І навіть під час відпусток, коли з’являється нагода, вони знайомляться з особливостями різних виробництв, що сприяє розвитку якості освіти на факультеті. Не став винятком і останній візит завідувача кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Володимира Василіва до хлібопекарні "Хом'як хліб", розташованої на Тернопільщині. Пекарня славиться виготовленням хлібобулочних виробів за традиційними українськими технологіями, використовуючи тільки натуральні закваски та без хімічних домішок і поліпшувачів якості.
Відкриваючи двері пекарні потрапляєш у атмосферу, де панує аромат натуральних заквасок, тіста та свіжої, духмяної випічки. Директор хлібопекарні, Віктор Хом'як, який усе своє свідоме життя присвятив виробництву хліба, з радістю поділився знаннями про технологічні процеси, що відбуваються на підприємстві. "Народження хліба — це складний технологічний процес, що вимагає не лише професіоналізму, але й терпіння і відповідальності на кожному етапі виробництва", — зауважив пан Віктор. Він детально провів екскурсію по всіх стадіях виробництва, починаючи від приймання сировини і закінчуючи випіканням хліба.
На складі підприємства акуратно виставлені мішки пшеничного та житнього борошна різних гатунків, адже для виготовлення високоякісного хліба необхідне борошно найвищого ґатунку.
У тістоприготувальному відділенні здійснюється приготування натуральних заквасок, опар, замішування і визрівання тіста, що є основою для отримання смачного та корисного хліба. Завдяки використанню виключно натуральних заквасок, тісто росте без додавання пресованих дріжджів чи будь-яких хімічних добавок. А ще на підприємстві використовують воду з місцевого джерела, що додає виробам особливий смак та аромат. "Ми використовуємо тільки натуральні інгредієнти. Вода з місцевого джерела та натуральні закваски створюють неповторний смак, який важко знайти в масовому виробництві", — зазначив Віктор Хом’як.
На стадії формування тістових заготовок, усі технологічні операції виконуються вручну. Робітниці професійно, з особливою зосередженістю викладають відважені заготовки в спеціальні форми. Форми (корзинки) для вистоювання тіста – тільки з лози. В таких формах тістова заготовка «дихає» через щілини між витками гілля і тому гарно рівномірно підростає. Тісто, вистояне в кошиках, тримає потрібну форму, а хліб має неперевершений смак а на готовому хлібі залишаються характерні смугасті візерунки.
Після вистоювання, тістові заготовки прямують до термічного відділення. Більшість виробів випікаються на спеціальних подових печах, де хліб отримує необхідне тепло і відкриває всі свої смакові властивості. Хліб випікається рівномірно і має хрустку скоринку.
Окрім подових печей на дереві, на підприємстві також встановлена сучасна електрична піч, яка дозволяє налаштовувати різні технологічні режими випікання, що значно розширює можливості виробництва.
Директор підприємства розповів, що "Хом'як хліб" випікає широкий асортимент хлібобулочних виробів: Це хліб пшеничний, солодовий, млинарський – на основі сіяного білого борошна, лемківський буханець, український формат, хрумкі батони, більше п'яти видів ніжних булочок. Також на підприємстві виготовляють хрумкі батони та більше п'яти видів ніжних булочок. Пан Віктор гордиться тим, що у нього є понад 72 рецепти хлібобулочних виробів, записаних власноруч у зошиті, тому є до чого прагнути, розвиватися, удосконалюватися. "Ми постійно прагнемо вдосконалюватися, експериментуємо з новими рецептами та технологіями. Але головне— це завжди залишатися вірними традиціям і якості", — додав Віктор Хом'як.
Тож висловлюємо щиру подяку Віктору Хом'яку за цікаву і пізнавальну екскурсію виробництвом. Бажаємо підприємству подальших успіхів, розвитку та зростання. Зі свого боку, ми прагнемо забезпечити високий рівень підготовки фахівців у галузі харчових технологій, щоб вони могли використовувати найкращі практики в майбутньому.
Також ми не можемо не подякувати Збройним Силам України, які дають нам можливість працювати, розвивати економіку та постачати споживачам якісні харчові продукти!
Марія ЖЕПЛІНСЬКА
доцент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК