Національне виробництво харчової чорної ікри: шляхи виходу на ринки ЄС

2 жовтня 2015 року
ТОВ-СРП «Осетр», Київська область, Обухівський район, місто Українка.

В останній декаді вересня відбувся виїзний тематичний галузевий семінар-практикум на тему: «Функціонування галузей аграрного сектору в контексті приєднання України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори (CITES)» у рамках реалізації положень договору «Про співробітництво та організацію взаємовідносин між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Державним агентством рибного господарством України» від 08.07.2015 р. № 93.

 

У роботі тематичного галузевого семінару-практикуму прийняли участь студенти ОС «Магістр» спеціальності 8.18010024 «Прикладна економіка».

 

Організаторами зібрання виступив ТОВ-СРП «Осетр», Київська область, Обухівський район, місто Українка. Дане підприємство стало першим в Україні офіційним виробником харчової чорної  ікри (сaviar), на якому впроваджено систему управління безпечністю харчової продукції за принципами Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP). 

 

ТОВ-СРП «Осетр» сертифікований згідно стандарту FSSC 22000:2011: порядок  сертифікації системи безпеки продуктів харчування, включаючи ISO 22000:2005, ISO/ТS 22002:2009 та додаткові вимоги FSSC 22000. 

Основними напрямками діяльності підприємства є вирощування риб сімейства осетрових, а також виробництво високоякісної національної харчової чорної ікри.

 

Директор Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Юрій Шарило, вітаючи учасників, наголосив, що у 1999 році  Україна приєдналась до скоординованої міжнародної діяльності в рамках CITES щодо попередження незаконної торгівлі осетровими видами риб. Стан популяцій цих реліктових видів риб, забезпечення їх відтворення, збереження та біорізноманіття є важливим заходом державного управління та підвищує міжнародний імідж нашої держави.

 

 

   

Представник ТОВ-СРП «Осетр» Марина Пашко відмітила, що підприємство займається вирощуванням стерляді в умовах аквакультури, пройшло у 2013 році відповідну реєстрацію консервного та пресервного виробництва та отримало номер власного виробництва - Б30, а також забезпечило маркування продукції харчової чорної ікри у відповідності до CITES, що створює передумови для експорту та виходу на ринки ЄС.

 

Серед інших питань були розглянуті напрямки здійснення виваженої державної політики в різних галузях економіки, в тому числі і в аграрному секторі. Така політика спрямовується на розробку комплексу заходів щодо адаптації вітчизняного рибного господарства до вимог і стандартів Спільної рибної політики Європейського Союзу.

У ході семінару-практикуму також обговорено перспективні заходи щодо проведення підтримки галузевої політики та сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

 

Наталія Вдовенко,

д.е.н., завідувач кафедри глобальної економіки

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook