Національне виробництво харчової чорної ікри: шляхи виходу на ринки ЄС
Національне виробництво харчової чорної ікри: шляхи виходу на ринки ЄС
![](https://nubip.edu.ua/sites/default/files/imagecache/w200/2614629.png)
2 жовтня 2015 року
ТОВ-СРП «Осетр», Київська область, Обухівський район, місто Українка.
В останній декаді вересня відбувся виїзний тематичний галузевий семінар-практикум на тему: «Функціонування галузей аграрного сектору в контексті приєднання України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори (CITES)» у рамках реалізації положень договору «Про співробітництво та організацію взаємовідносин між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Державним агентством рибного господарством України» від 08.07.2015 р. № 93.
У роботі тематичного галузевого семінару-практикуму прийняли участь студенти ОС «Магістр» спеціальності 8.18010024 «Прикладна економіка».
Організаторами зібрання виступив ТОВ-СРП «Осетр», Київська область, Обухівський район, місто Українка. Дане підприємство стало першим в Україні офіційним виробником харчової чорної ікри (сaviar), на якому впроваджено систему управління безпечністю харчової продукції за принципами Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP).
ТОВ-СРП «Осетр» сертифікований згідно стандарту FSSC 22000:2011: порядок сертифікації системи безпеки продуктів харчування, включаючи ISO 22000:2005, ISO/ТS 22002:2009 та додаткові вимоги FSSC 22000.
Основними напрямками діяльності підприємства є вирощування риб сімейства осетрових, а також виробництво високоякісної національної харчової чорної ікри.
Директор Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Юрій Шарило, вітаючи учасників, наголосив, що у 1999 році Україна приєдналась до скоординованої міжнародної діяльності в рамках CITES щодо попередження незаконної торгівлі осетровими видами риб. Стан популяцій цих реліктових видів риб, забезпечення їх відтворення, збереження та біорізноманіття є важливим заходом державного управління та підвищує міжнародний імідж нашої держави.
Представник ТОВ-СРП «Осетр» Марина Пашко відмітила, що підприємство займається вирощуванням стерляді в умовах аквакультури, пройшло у 2013 році відповідну реєстрацію консервного та пресервного виробництва та отримало номер власного виробництва - Б30, а також забезпечило маркування продукції харчової чорної ікри у відповідності до CITES, що створює передумови для експорту та виходу на ринки ЄС.
Серед інших питань були розглянуті напрямки здійснення виваженої державної політики в різних галузях економіки, в тому числі і в аграрному секторі. Така політика спрямовується на розробку комплексу заходів щодо адаптації вітчизняного рибного господарства до вимог і стандартів Спільної рибної політики Європейського Союзу.
У ході семінару-практикуму також обговорено перспективні заходи щодо проведення підтримки галузевої політики та сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом.
Наталія Вдовенко,
д.е.н., завідувач кафедри глобальної економіки