Практична підготовка студентів 2 курсу з овочівництва

20 червня 2025, 7:45

 З 16 до 20 червня студенти 2 курсу спеціальності 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» отримати практичні знання на навчальній практиці з овочівництва в НЛ «Плодоовочевий сад».
Керівник практики, доцент Бобось Ірина Макарівна ознайомила студентів зі змістом навчальної практики у літньому семестрі згідно з робочою програмою, яка включає п’ять тем з урахуванням навчальних планів підготовки фахівців ОС «Бакалавр» та зональних особливостей, використання прогресивних технологій виробництва й організації праці. Студенти отримали теоретичні знання щодо прийомів догляду за овочевими культурами в літній період, із системою зрошення та захисту їх від бур’янів, шкідників і хвороб, а також зі способами збирання овочів та первинною доробкою зібраного врожаю до реалізації. Після надання теоретичних і практичних знань студенти отримали індивідуальні завдання для опрацювання в Робочому зошиті.
Студенти отримали практичний досвід в способах нормування кількості овочевих рослин на погонному метрі поля, строками виконання цих робіт у поєднанні з фазами росту і розвитку овочевих культур, особливостях застосування таких агрозаходів як пасинкування і прищипування та впливу строків збирання на урожайність та якість овочевої продукції.

Ознайомились з прийомами літнього догляду за рослинами. Власноручно проводити розпушування ґрунту, прополювання, підживлення рослин і поливи. Навчились вирощувати зеленні овочеві культури у конвеєрі, підбираючи різні терміни сівби і висаджування касетної розсади, отримання продукції в літній період.

Проводили різні способи контролю забур’янення на посівах овочевих культур в літній період (вручну і виполюванням у рядках, підгортанням рослин). Ознайомились із заходами захисту від шкідників та хвороб, які проводять на посівах овочевих культур. Навчились розпізнавати ознаки ураження рослин хворобами та пошкодження шкідниками. Набули практичного досвіду з формування рослин огірка та помідора на шпалері у плівковій теплиці, проводили власноручно пасинкування і прищипування рослин.

Студенти навчились визначати строки настання споживчої стиглості та збирання врожаю овочевих культур. Збирали врожай капусти ранньої, огірка, кабачка, зеленних та ароматично-смакових культур. Практично навчились сортувати, калібрувати та пакувати овочеву продукцію згідно з чинними стандартами.


Важливою була дегустація партенокарпічних гібридів огірка, вирощених у плівковій теплиці, а саме Бйорн F1, Кібрія F1, Чайковський F1 та Пасалімо F1. Смакову оцінку студенти визначили й сортів зеленних культур, а саме: кропу, фенхелю, коріандру, руколи, салату, васильків, листкової гірчиці, крес-салату, огіркової трави, шпинату, мангольду. Не дивлячись на те, що деякі види зеленних культур мали незвичний та пікантний смак, студенти отримали практичний досвід з визначення їхнього смаку, враховуючи консистенцію, смак, ніжність, аромат та інші показники.

Студенти успішно закріпили теоретичні знання з овочівництва на практиці й отримали практичний досвід з вирощування екологічно-безпечної овочевої продукції. Водночас змогли переконатись, що вирощування малопоширених культур принесе новий аспект в овочівництво та розширить асортимент овочів для здорового харчування.

Бажаємо успіхів в проходженні навчальної практики влітку з інших дисциплін та подальшому вивченні дисципліни «Овочівництво» на III курсі!
Мирного неба та нових здобутків в опануванні фахового рівня!

Керівник навчально-ознайомчої практики,

доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту,
Бобось Ірина Макарівна

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook