Пізнавальна екскурсія на сучасне переробне підприємство

11 червня 2025, 15:28
НУБіП
Нещодавно студенти агробіологічного факультету разом з викладачами кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика Оксаною Завадською та Сергієм Гуньком відвідали всесвітньо відомий пивоварний завод групи Carlsberg Ukraine, яка славиться не тільки своїми якісними продуктами, але й інноваціями.
Екскурсія розпочалася у конференц-залі, де випускниця НУБіП України Анастасія Горбась розповіла про історію й стратегію розвитку компанії, основні технологічні операції процесу пивоваріння. Зокрема відвідувачі дізналися про засновника Якоба Крістіана Якобсена та його новаторський підхід, що заклав основи сучасної пивоварної індустрії. Особливо студентів вразила прихильність Якобсена до наукових досліджень і його прагнення до досконалості, що призвело до створення чистих дріжджів та інших важливих відкриттів.
Компанія ставить перед собою амбітні цілі, серед яких зведення до «нуля» викидів вуглекислого газу в повітря, відходів, втрат води, нещасних випадків та безвідповідального споживання алкоголю. «Разом до НУЛЯ і не тільки – наша стратегія зі сталого розвитку, що складається з наших амбіцій і конкретних цілей, що стосуються питань навколишнього середовища, соціальної сфери та управління (ESG), які є найбільш важливими для нашого бізнесу та суспільства в цілому» – наголосила Анастасія Горбась.
Найбільше студентів-агробіологів зацікавила ціль «НУЛЬ сліду від сільськогосподарської продукції». Компанія рухається в цьому напрямку, постачаючи сировину з екологічно чистих джерел і запроваджуючи регенеративні методи ведення сільського господарства з їх використанням для вирощення 30 % всієї сировини до 2030 року і 100 % до 2040 року!
Сьогодні Carlsberg Group входить до ТОП-10 найкращих роботодавців світу, за версією Forbes і є зразком сучасного великомасштабного виробництва пива, яке орієнтоване на якість, ефективність і сталість. Під час війни компанія реалізувала понад 15 гуманітарних проєктів, зокрема виробляла питну воду для постраждалих регіонів та підтримувала місцеві громади.
Київський завод групи Carlsberg Ukraine, який відвідали студенти, був офіційно відкритий 7 червня 2004 року і на сьогодні він є найсучаснішим пивоварним заводом в Україні. Загальна сума інвестицій, спрямованих на будівництво заводу, склала більше 68 млн. доларів США. У ньому втілилися найбільш передові світові інновації в пивоварінні та будівництві. На заводі встановлено новітнє обладнання пивної промисловості виробництва Бельгії, Німеччини та Швейцарії. А сам технологічний процес побудовано з урахуванням останніх технологій енергозбереження, охорони здоров'я та навколишнього середовища. Перевагою Київського пивоварного заводу є зручне і функціональне планування приміщення. Потужність виробництва Київського пивоварного заводу складає 400 млн літрів пива на рік. Кількість працівників заводу – більше 400 осіб.
У портфелі Carlsberg Ukraine представлені такі бренди, як «Львівське», Carlsberg, Tuborg, Kronenbourg 1664, «Арсенал», «Квас Тарас», Somersby та інші. Компанія займає близько 30 % українського ринку пива і входить до ТОП-25 найбільших платників податків в Україні.
Відвідувачі мали можливість «доторкнутися» до магічного процесу створення пива та інших напоїв відвідуючи виробничі цехи. Їм була надана унікальна можливість глибоко зануритися у весь виробничий цикл пива, від початкових етапів обробки сировини аж до фінальної упаковки готової продукції. Студентам докладно пояснили кожен етап приготування та розливу пива. Відчувався специфічний солодкуватий аромат сусла, що наповнював повітря, і шум машин, які злагоджено працювали.
Підприємтсво має лабораторію, оснащену сучасними приладами та обладнанням, де приділяють особливу увагу системам контролю якості сировини й готових продуктів, що підкреслює відповідальне ставлення Carlsberg до своєї продукції.
 
 
Заключна частина екскурсії була присвячена дегустації. Це була чудова нагода скуштувати різноманітні сорти пива, такі як Carlsberg, Tuborg, Blanc 1664, Львівське темне та енергетичний напій Buttery яблуко. Відвідувачі змогли оцінити їхні смакові відтінки та аромати. Експерт розповіла про особливості кожного сорту, допомагаючи краще зрозуміти складну палітру смаків.  
Загалом, візит на пивоварню Carlsberg став не просто ознайомленням з процесом виробництва пива, а справжнім зануренням у культуру, історію та філософію одного з найвідоміших пивних брендів світу й повністю виправдав свою навчально-ознайомчу мету. Це був дуже цікавий досвід, який дозволив краще зрозуміти складність та технологічність сучасного пивоварного виробництва, а також оцінити масштаб і інновації, що застосовуються на підприємстві Carlsberg Ukraine.
Висловлюємо щиру подяку піар-менеджеру Анастасії Горбась за неймовірно захоплюючу, цікаву й пізнавальну екскурсію на одному з найкращих сучасних підприємств,  яке не лише виробляє якісний продукт, але й активно підтримує суспільство та впроваджує екологічні ініціативи.
 
Доцент кафедри, Оксана ЗАВАДСЬКА
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook