1 червня – Всесвітній день молока
1 червня 2025 року у світі відзначається Всесвітній день молока – свято, яке було започатковане у 2001 році Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO). Мета цього свята полягає в популяризації молока і молочних продуктів серед людей, а також в інформуванні населення про діяльність, пов’язану з молоком і молочним виробництвом.
У багатьох країнах молоко і молочні продукти є одними із основних складових щоденного раціону людей. У середньому молоко містить 3,2 % білка, 3,75 – жиру, 4,9 – вуглеводів і 0,8 % – золи. До його складу також входять вітаміни та інші біологічно активні речовини. Жир молока перетравлюється і засвоюється організмом людини на 96-97 %. Вуглеводи представлені переважно молочним цукром – лактозою, яка добре засвоюється організмом більшості людей та надає молоку солодкуватий смак, а у дітей сприяє розумовому розвитку. Вживання молока і молокопродуктів дозволяє вирішувати проблему повноцінного харчування. Лише один літр молока приблизно на 80 % забезпечує денну потребу дорослого чоловіка в повноцінних білках, на 100% потребу в кальції і на 20 % добові витрати енергії.
У 2025 році Всесвітній день молока відзначається, в різних країнах світу, різноманітними заходами, серед яких: освітні кампанії – інформування про користь молока для здоров'я; кулінарні шоу – дегустації та майстер-класи з молочними продуктами; фермерські ярмарки, зокрема як підтримка місцевих виробників; онлайн-активності та флешмоби і конкурси з хештегами #WorldMilkDay, #EnjoyDairy. В цьому році його темою буде “Let’s Celebrate the Power of Dairy” («Святкуймо силу молочних продуктів»), яка акцентує увагу на внеску молочної промисловості у вирішення глобальних викликів – забезпечення харчування та розвитку сільського господарства.
Всесвітній день молока — це чудова нагода не лише насолодитися улюбленими молочними продуктами, але й підтримати їх виробників.