Навчальна практика студентів 4 курсу в умовах лабораторії ВСЕ «Столичний ринок»
28 травня 2025 року студенти зі спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» 4 курсу, 4 та 7 груп згідно плану навчальної практики з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» пройшли практичне навчання в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи «Столичний ринок».
Заняття зі студентами провела завідувачка лабораторії Пишкіна Оксана Миколаївна. Оксана Миколаївна розпочала заняття з інструктажу студентів та розповіла про структуру лабораторії, штатний склад та її функції і завдання. Основним завданням лабораторії є недопущення в реалізацію продуктів харчування, які могли б нести загрозу здоров’ю та життю населення; попередити поширення інфекційних захворювань та токсико-інфекцій.
Особливу увагу приділили порядку отримання продукції до лабораторії; контролю супровідних документів: ветеринарні свідоцтва, товаро-транспортні накладні, а також звернули увагу на наявність санітарних книжок у фахівців лабораторії та у продавців харчових продуктів.
Практичне заняття почали з експертизи продукції м’ясного відділу. За участі фахівців лабораторії студентам продемонстровано особливості досліджень туші свині; голови та внутрішніх органів. Акцентовано увагу на досліджені стану лімфатичних вузлів, жувальних м’язів, гортані та язика.
Фахівці пояснили для чого виконуються такі дії, про які захворювання можуть інформувати нас результати досліджень: сибірка, ящур, класична чума тощо.
.
Студентам показали як виконувати розрізи та на що звертати увагу під час дослідження внутрішніх органів (фото 3-7).
Особливу увагу приділили трихінелоскопії. Оксана Миколаївна продемонструвала які м’язи підлягають дослідженню, їх зачищення; як виконувати зрізи та досліджувати їх, розказала як диференціювати трихінельоз від саркоцистозу та цистицеркозу. Студентам було продемонстровано як робити мазки відбитки та їх фарбування з метою виявлення бактерійного обсіменіння.
Окреме лабораторне приміщення виділено під дослідження молока та молочної продукції. Студенти в практичних умовах побачили як здійснюють органолептичні та фізико-хімічні показники якості молока та молочних продуктів; їм продемонстровано методи перевірки фальсифікації молока содою; крохмалем; фальсифікації сметани творогом; як дослідити молоко з метою виявлення ознак маститів.
У темній кімнаті продемонстровано експертизу яєць, їх овоскопію та акцентовано увагу на ознаках, що свідчать про свіжість яєць, їх патологічні ураження. Усі досліджені яйця були свіжі та без ознак патологічних змін, що могли б свідчити про їх ураження збудниками хвороб.
Оксана Миколаївна розказала студентам про особливості ветеринарно-санітарної експертизи рослинної продукції та меду.
Студенти активно обговорювали питання щодо відповідальності фахівців за якість проведених досліджень; контроль за можливістю викладання на прилавок продукції, що не проходила експертизу та наслідками, якщо таке виявлено. На усі запитання студенти отримали вичерпні відповіді.
На запитання щодо ветсанекспертизи риби та рибної продукції Оксана Миколаївна повідомила, що на цей ринок потрапляє лише риба та рибна продукція промислового виробництва, тому лабораторія здійснює лише ветеринарно-санітарний огляд, тобто контроль супровідних документів.
Студенти та колектив кафедри гігієни тварин і харчових продуктів ім. А.К. Скороходька висловлюють ПОДЯКУ в.о. директора Центральної державної випробувальної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та м. Києві Катерині НОЗДРІНІЙ та завідувачу відділу ветеринарно-санітарної експертизи Вікторії ІЛЬЇНІЙ за організацію навчальної практики студентів факультету ветеринарної медицини НУБіП України в умовах лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи агропродовольчих ринків міста Києва.
Також висловлюємо подяку завідувачу лабораторії агропродовольчого ринку «Столичний» Оксані Пишкіній за надану можливість практично закріпити вивчений під час лекційного курсу матеріал дисципліни.
Бажаємо всім організаторам практики міцного здоров’я, добробуту, миру!
СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
З вдячністю, студенти 4 курсу, 4 та 7 груп,
доценти Напненко Олександр, Таран Тетяна