Практичні навчання майбутніх фахівців в умовах лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи «Житній ринок»

30 травня 2025 року

27 травня 2025 року студенти зі спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» 4 курсу 12 групи згідно плану навчальної практики з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» пройшли практичне навчання в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи «Житній ринок».
Заняття зі студентами пройшло під керівництвом завідувача лабораторії Ткачука Михайла Михайловича та за активної участі лікаря ветеринарної медицини М’ягкого Руслана Олексійовича.

Для початку завідувач розповів про структуру лабораторії, її функції та задачі. Фахівці лабораторії детально розказали про порядок отримання продукції до лабораторії та здійснення ветеринарно-санітарної експертизи; ознайомили з супровідною документацією та документами, що підтверджують проходження експертизи товарів на ринку.

Особлива увага була приділена м’ясній продукції: як приймають туші різного виду тварин, на що звертати увагу. В лабораторії на робочих місцях знаходяться чітко описані встановлені норми відбирання проб м’яса.
Михайло Михайлович чітко розказав етапи експертизи туші, порядок дій та правила перевірки туш; про особливості ветсанекспертизи за станом лімфатичних вузлів, гортані, язика. Розповів про які захворювання можуть свідчити ураження , виявлені під час огляду: сибірка, ящур, класична чума тощо. Особливу увагу приділили дослідженню м’ясних туш на такі захворювання як трихінельоз, саркоцистоз та фіноз; пояснив як їх диференціювати.

  

Студентів познайомили з радіологічними дослідженнями продукції, зокрема в їх присутності виконали перевірку зразків картоплі. Уся продукція відповідала вимогам за радіологічними показниками.

Окреме лабораторне приміщення виділено під дослідження молока та молочної продукції. Студенти в практичних умовах під контролем Руслана Олексійовича мали можливість визначити органолептичні та фізико-хімічні показники якості молока, перевірили молоко на предмет фальсифікації крохмалем, содою; побачили в яких умовах та якими методами здійснюють мікробіологічний контроль молока та перевірку на приховані мастити (анормальне молоко) – усі надані зразки відповідали вимогам якості та безпечності.

Особливу увагу було приділено ветеринарно-санітарній експертизі рослинної продукції: овочів, фруктів, зокрема щодо забруднення їх пестицидами та нітратами. Фахівці звернули увагу, що останнім часом практично не реєструють перевищень ГДК за хімічними забруднювачами. Статистично раніше лідерами щодо перевищення вмісту нітратів були: кавуни, дині, рання редиска та цибуля.

  

Студенти активно обговорювали питання щодо дій у випадку виявлення недоброякісної продукції; оцінки ризику для здоров’я населення; дуже цікавилися питаннями контролю свіжості м’яса; контролю забруднення пестицидами. На усі запитання студенти отримали вичерпні відповіді.

Студенти та колектив кафедри гігієни тварин і харчових продуктів ім. А.К.Скороходька висловлюють ПОДЯКУ в.о. директора Центральної державної випробувальної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та м. Києві Катерині НОЗДРІНІЙ та завідувачу відділу ветеринарно-санітарної експертизи Вікторії ІЛЬЇНІЙ за організацію навчальної практики студентів факультету ветеринарної медицини НУБіП України в умовах лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи агропродовольчих ринків міста Києва.
Також висловлюємо подяку завідувачу лабораторії агропродовольчого ринку «Житній» Михайлу ТКАЧУКУ за надану можливість практично закріпити вивчений під час лекційного курсу матеріал дисципліни.

Бажаємо всім організаторам практики міцного здоров’я, добробуту, миру!
СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

 

З вдячністю, студенти 4 курсу 12 групи,
доценти Напненко Олександр, МІДИК Світлана,
колектив кафедри гігієни тварин і харчових продуктів ім. А.К.Скороходька
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook