Продовжується навчальна практика студентів 4 курсу з дисципліни «Гігієна харчових продуктів»

23 травня 2025, 10:50
ФВМ НУБіП України

7 та 21 травня 2025 року студенти 4 курсу спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» Національного університету біоресурсів і природокористування України пройшли навчальну практику з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» на базі Лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи № 6 агропродовольчого ринку «Дарницький» (м. Київ, Ісмаїла Гаспринського,15).
Не дивлячись на перепони, пов’язані з тривогами 7 травня, команда працівників лабораторії на чолі з Роговською Іриною Василівною вчасно зорієнтувалася та разом з доцентом кафедри гігієни тварин і харчових продуктів НУБіП України Таран Тетяною Володимирівною провели практичне заняття зі студентами в он-лайн режимі. Працівники лабораторії оперативно зняли відеоматеріали, які стосуються основних напрямків роботи лабораторії, а Таран Т.В. провела он-лайн заняття зі студентами, пояснивши особливості роботи лабораторії на агропродовольчому ринку та доповнивши інформацію, надану на відео. Таким чином, день практики пройшов інформативно та продуктивно.

21 травня студенти відвідали лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи № 6 агропродовольчого ринку «Дарницький». Під час практичного заняття вони мали змогу ознайомитися з організацією ветеринарно-санітарного контролю на об’єктах торгівлі харчовими продуктами. Чистота приміщення, відповідність санітарним вимогам і професійність персоналу справили позитивне враження на учасників практики.
Провідні лікарі ветеринарної медицини Мартинчук Катерина Володимирівна та Єфіменко Ася Василівна ознайомили студентів зі структурою даної лабораторії, вимогами до ведення документації відповідно до акредитаційних вимог, системою простежуваності результатів лабораторних досліджень, а також з процесами обліку та списання лабораторних реактивів. Розповіли про порядок приймання і відбору проб для досліджень.

Окрема увага була приділена методикам дослідження харчової сировини тваринного походження. Студентам продемонстрували особливості ветеринарно-санітарної експертизи туш, внутрішніх органів, голів різних видів тварин. У практичній частині заняття майбутні фахівці мали змогу самостійно опанувати техніку розтину лімфатичних вузлів, жувальних м’язів та язика з метою виявлення інфекційних та інвазійних захворювань. Вони також проводили дослідження нирок, печінки, селезінки на предмет наявності патологічних змін, паразитів та сторонніх утворень.

Під керівництвом фахівців лабораторії студенти опанували техніку проведення трихінелоскопії свинини.

Також студенти мали змогу вивчити порядок дослідження прісноводної риби.

  

Крім того, значна частина заняття була присвячена питанням експертизи молока, молочних продуктів та яєць. Учасники дізналися про основні методи виявлення фальсифікацій та контролю якості цих продуктів.

Проведення практики в умовах агропродовольчих ринків м.Києва має дуже важливе значення у формуванні фахових компетенцій лікаря ветеринарної медицини. Тому, факультет ветеринарної медицини НУБіП України, кафедра гігієни тварин і харчових продуктів ім. А.К.Скороходька та студенти цінуємо тісну співпрацю та вдячні за надану можливість отримати практичні навички з дисципліни «Гігієна харчових продуктів».

Висловлюємо щиру подяку в.о. директора Центральної державної випробувальної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та м.Києві Катерині Ноздріній, завідувачу відділу ветеринарно-санітарної експертизи Вікторії Ільїній, завідувачу лабораторії агропродовольчого ринку «Дарницький» Ірині Роговській та її команді Катерині Мартинчук і Асі Єфіменко за сприяння в організації та проведення високоякісної навчальної практики.
Бажаємо організаторам практики та всім учасникам освітнього процесу міцного здоров’я, професійних здобутків і мирного неба над головою!

Слава Україні! Героям слава!

 

З вдячністю, студенти 4 курсу,
доцент Тетяна ТАРАН,
колектив кафедри гігієни тварин і харчових продуктів ім. А.К. Скороходька

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook