Скажемо ТАК органічному руху в тваринництві!
У світі зростає попит на якісні та безпечні продукти харчування, особливої популярності останнім часом набувають так звані органічні продукти. Дисципліна «Технологія виробництва продукції козівництва» є складовою частиною спеціальної технології, основним завданням якої є підготовка висококваліфікованих фахівців-технологів. Особлива увага приділяється питанням отримання якісної продукції, сучасним технологіям виробництва, первинної та поглибленої переробки продукції козівництва. Нові підходи до викладання дисципліни передбачають активне залучення провідних фахівців галузі, оскільки сьогодні важливо орієнтувати студентів на набуття практичних навичок, що відповідають потребам ринку праці.
Так, 12 травня 2025 року для студентів 3 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів відбулася лекція запрошеного гостя — виконавчого директора Федерації Органічного Руху України — Андрія КОНЯШИНА.
Під час виступу пан Андрій ознайомив студентів з основними принципами, перевагами та підходами до органічного виробництва; практичними кроками щодо впровадження стандартів органічного виробництва та перспективами органічного козівництва в Україні. Лектор підкреслив, що органічне сільське господарство поєднує традиції, інновації та наукові досягнення з метою покращення стану довкілля та добробуту тварин. Органічне тваринництво в Україні розвивається згідно з міжнародними стандартами, зокрема Регламентами ЄС і є перспективним напрямом сталого аграрного виробництва. Розвиток органічного козівництва поки що має обмежене поширення, але демонструє позитивну динаміку, особливо в контексті зростання попиту на екологічно чисті продукти харчування, зокрема козине молоко та сири.
Пан Андрій особливу увагу закцентував на тому, що особливості органічної продукції полягають у забезпеченні її повної простежуваності. Це постійний контроль на всіх етапах виробництва — від ферми до столу; це добровільна сертифікація та висока відповідальність виробника. Він підкреслив, що органічне виробництво — це не лише технологія, а філософія, світогляд і стиль життя!
Отже, завдяки лекції студенти отримали практичні знання про сучасні тенденції в органічному тваринництві, розуміння важливості екологічного підходу до виробництва, а також натхнення для подальшого розвитку в цій галузі.
Щиро дякуємо панові Андрію КОНЯШИНУ за цікаву, змістовну та актуальну лекцію! Сподіваємося на подальшу співпрацю!
Наталія БОГДАНОВА,
доцент
Василь ТУРИНСЬКИЙ,
професор кафедри технологій у
птахівництві, свинарстві та вівчарстві