Технологія приготування нового трендового десерту – Bala Baiana створювали студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

17 травня 2025 року

       Студенти та викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК намагаються на максимум використати період очного навчання і насичують його цікавими лабораторними заняттями. Для студентів третього курсу ОП «Харчові технології» однією із основних компонентів є «Технології оздоровчих харчових продуктів». Вивчаючи різні тонкощі та особливості, користь і шкоду різних продуктів та складників, на лабораторних заняттях, студенти вивчають різноманітні технології приготування страв, розробляють та вдосконалюють харчові раціони, створюють власні кулінарні шедеври.

 

В останній тиждень весняного семестру студенти вивчали технологію бразильських страв. І обрали для приготування неймовірно смачний і легкий бразильський десерт – Бала Баяна. Заздалегідь плануючи та дотримуючись порад доцента Тетяни Бровенко, студенти підготували історію створення.

       Серед розмаїття бразильських солодощів особливе місце займає Bala Baiana - яскрава, хрустка зовні та ніжна всередині цукерка, яка підкорює не лише смаком, а й виглядом. Її прозора карамельна оболонка справді нагадує скло, а всередині — м’яка кокосова серцевина. Цей десерт є справжнім гастрономічним символом штату Баїя, розташованого на північному сході Бразилії.

  

      Бала Баяна - бразильський національний десерт, що завдяки соцмережам поширився по всьому світу. Цікавий десерт з незвичною назвою став трендом 2025 року. Його готують майже всі, і це не дивно - цю смакоту неймовірно легко зробити! Спробуйте!

Всього 3 інгредієнти і ніжні кокосові цукерки готові. Покрийте їх тонким шаром крихкої цукрової глазурі та насолоджуйтесь смаком і контрастом текстур.

А студенти розробили свою рецептуру десерту: «Ніжні кульки бала баяна містили кокосову стружку та кукурудзяне борошно, багате клітковиною та мінералами, що сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Особливу увагу було приділено авторським десертам із насінням чіа, яке відоме своїми гідрофільними властивостями, високим вмістом Омега-3 жирних кислот, білка та антиоксидантів».

Десерти з використанням натурального підсолоджувача стевії стали безпечною альтернативою цукру для осіб з підвищеним ризиком розвитку діабету або метаболічного синдрому.

«Ароматний, ніжний і хрумкий десерт Бала баяна — це ідеальне частування для невеликої вечірки або затишних посиденьок з ароматним чаєм. Тож однозначно рекомендуємо спробувати його приготувати та пригостити таким модним смаколиком своїх близьких» - ділиться враженнями Роман Тараканов. 

«Якщо ще зовсім недавно всі божеволіли від дубайського шоколаду, то сьогодні у нього з’явився не менш трендовий конкурент — глазуровані кокосові цукерки Бала баяна. Цей рецепт прийшов до нас із Бразилії, і його популярність повністю виправдана, адже це просто нереально смачний десерт», впевнено стверджує Єлизавета Попова.

Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК надзвичайно задоволені такими лабораторними роботами, адже це і можливість спробувати себе на керівній посаді, і попрацювати в команді, і навчитись професійно оцінювати дотримання технології виготовлення страв та визначати їх якість.

«Це був неперевершений весняний семестр. Ми дякуємо ректорату, зокрема ректору Вадиму Ткачуку, деканату факультету, в особі декана Лариси Баль-Прилипко - за можливість навчатись в очному форматі у сучасних лабораторіях, нашому цікавому та надзвичайно відповідальному викладачу, доценту Тетяні Бровенко – за неймовірно цікаві лабораторні заняття, за величезний багаж знань, навички і досвід, якими ви щедро ділились під час створення кулінарних страв, невпинна подяка Збройним Силам України за можливість організовувати та проводити такі заняття!».

Єва Литвин,

Староста 3 курсу, 3 групи

ОП «Харчові технології»

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook