Технологія приготування нового трендового десерту – Bala Baiana створювали студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
Студенти та викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК намагаються на максимум використати період очного навчання і насичують його цікавими лабораторними заняттями. Для студентів третього курсу ОП «Харчові технології» однією із основних компонентів є «Технології оздоровчих харчових продуктів». Вивчаючи різні тонкощі та особливості, користь і шкоду різних продуктів та складників, на лабораторних заняттях, студенти вивчають різноманітні технології приготування страв, розробляють та вдосконалюють харчові раціони, створюють власні кулінарні шедеври.
В останній тиждень весняного семестру студенти вивчали технологію бразильських страв. І обрали для приготування неймовірно смачний і легкий бразильський десерт – Бала Баяна. Заздалегідь плануючи та дотримуючись порад доцента Тетяни Бровенко, студенти підготували історію створення.
Серед розмаїття бразильських солодощів особливе місце займає Bala Baiana - яскрава, хрустка зовні та ніжна всередині цукерка, яка підкорює не лише смаком, а й виглядом. Її прозора карамельна оболонка справді нагадує скло, а всередині — м’яка кокосова серцевина. Цей десерт є справжнім гастрономічним символом штату Баїя, розташованого на північному сході Бразилії.
Бала Баяна - бразильський національний десерт, що завдяки соцмережам поширився по всьому світу. Цікавий десерт з незвичною назвою став трендом 2025 року. Його готують майже всі, і це не дивно - цю смакоту неймовірно легко зробити! Спробуйте!
Всього 3 інгредієнти і ніжні кокосові цукерки готові. Покрийте їх тонким шаром крихкої цукрової глазурі та насолоджуйтесь смаком і контрастом текстур.
А студенти розробили свою рецептуру десерту: «Ніжні кульки бала баяна містили кокосову стружку та кукурудзяне борошно, багате клітковиною та мінералами, що сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Особливу увагу було приділено авторським десертам із насінням чіа, яке відоме своїми гідрофільними властивостями, високим вмістом Омега-3 жирних кислот, білка та антиоксидантів».
Десерти з використанням натурального підсолоджувача стевії стали безпечною альтернативою цукру для осіб з підвищеним ризиком розвитку діабету або метаболічного синдрому.
«Ароматний, ніжний і хрумкий десерт Бала баяна — це ідеальне частування для невеликої вечірки або затишних посиденьок з ароматним чаєм. Тож однозначно рекомендуємо спробувати його приготувати та пригостити таким модним смаколиком своїх близьких» - ділиться враженнями Роман Тараканов.
«Якщо ще зовсім недавно всі божеволіли від дубайського шоколаду, то сьогодні у нього з’явився не менш трендовий конкурент — глазуровані кокосові цукерки Бала баяна. Цей рецепт прийшов до нас із Бразилії, і його популярність повністю виправдана, адже це просто нереально смачний десерт», впевнено стверджує Єлизавета Попова.
Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК надзвичайно задоволені такими лабораторними роботами, адже це і можливість спробувати себе на керівній посаді, і попрацювати в команді, і навчитись професійно оцінювати дотримання технології виготовлення страв та визначати їх якість.
«Це був неперевершений весняний семестр. Ми дякуємо ректорату, зокрема ректору Вадиму Ткачуку, деканату факультету, в особі декана Лариси Баль-Прилипко - за можливість навчатись в очному форматі у сучасних лабораторіях, нашому цікавому та надзвичайно відповідальному викладачу, доценту Тетяні Бровенко – за неймовірно цікаві лабораторні заняття, за величезний багаж знань, навички і досвід, якими ви щедро ділились під час створення кулінарних страв, невпинна подяка Збройним Силам України за можливість організовувати та проводити такі заняття!».
Єва Литвин,
Староста 3 курсу, 3 групи
ОП «Харчові технології»